Sari la conținut

Anunț de ultimă oră! Ministerul Sănătății: măsurile impuse în starea de alertă epidemiologică. Când va fi atins vârful acestor infecții?

Ministerul Sănătăţii a transmis un set de recomandări pentru evitarea răspândirii infecţiilor gripale. Suntem în stare de alertă epidemiologică, după ce, pentru a treia săptămână la rând, au fost depăşite ratele istorice de infecţii respiratorii şi deocamdată nu s-a atins intensitatea maximă, estimată de autorităţi că va fi pe la jumătatea lunii viitoare, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Vârful epidemiologic va fi atins în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie

„Este posibil ca în acest sezon vârful acestor infecții să fie atins în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, şi vă rog să reţineţi acest interval, după care va urma o scădere a numărului de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă. Sigur că această situație particulară din acest an se datorează mai degrabă situației din 2021 – 2022, când circulația acestor virusuri a fost mult mai redusă și, ca urmare, și populația are o imunitate redusă la virusurile care produc infecție respiratorii, inclusiv gripale. Durata, de obicei, este între două și patru săptămâni”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Rador.

Autoritățile sanitare au pregătit un set de recomandări la nivel național, pentru a preveni răspândirea gripei. Sunt vizate, în primul rând, școlile și grădinițele, unde riscul de infectare este foarte ridicat, odată cu reînceperea școlii.

Printre acestea se numără realizarea unui triaj epidemiologic zilnic, acolo unde este posibil, dar și folosirea măștilor sanitare.

De asemenea, oficialii din Sănătate vor recomanda izolarea voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, încurajarea vaccinării antigripale a personalului din școli, asigurarea materialelor pentru dezinfecția mâinilor și suprafețelor, aerisirea încăperilor, etc.

Toate aceste măsuri au caracter de recomandare, nu sunt obligatorii.

Pe de altă parte, autoritățile își propun să reactiveze vechile centre de evaluare COVID, în care de această dată ar urma să fie evaluate cazurile de gripă și viroze respiratorii.

Această măsură ar degreva camerele de gardă și unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, care, în prezent sunt supraaglomerate de pacienți cu simptomatologie gripală.

Oficialii din Sănătate se așteaptă, de asemenea, la o creștere a cererii de vaccinuri antigripale, în zilele următoare.

În acest sens, ar putea recomanda o redistribuire a stocurilor de vaccinuri gripale către cabinetele medicilor de familie care au mai multe cereri de vaccinare de la pacienții lor.

Cursurile şcolare vor fi reluate normal

Ligia Deca, Ministrul Educației: „Considerăm că după doi ani pandemici este foarte important să păstrăm ritmul și să avem un procent mare de participare la cursuri. Există o serie de măsuri recomandate, în primul rând realizarea triajului zilnic, atât de către familii, acasă, și atunci când elevii intră la școală sau la grădiniță, atunci când sunt simptome evidente, să fie informați părinții sau aparținătorii legali. Recomandăm purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către elevi. Este important să fie respectate măsurile de igienă, dezinfecția periodică a mâinilor și a suprafețelor, foarte importantă e aerisirea periodică a încăperilor”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel