Sari la conținut

Anunț de ultimă oră! OMS ședință de UREGENȚĂ privind variola maimuței. Ne confruntăm cu o nouă pandemie? Tot mai multe țări au confirmat astăzi noi cazuri

Din cuprinsul articolului

Organizația Mondială a Sănătății urmează să organizeze astăzi o întâlnire de urgență pentru a discuta despre recentul focar de variolă a maimuței, o infecție virală mai frecventă în vestul și centrul Africii, după ce peste 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în Europa, potrivit Reuters.

Ceea ce Germania a descris ca fiind cel mai mare focar vreodată din Europa, cazurile au fost acum confirmate în cel puțin cinci țări – Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania și Italia – precum și în Statele Unite, Canada și Australia.

Identificată pentru prima dată la maimuțe, boala se răspândește de obicei prin contact apropiat și s-a răspândit rar în afara Africii, așa că această serie de cazuri a stârnit îngrijorare.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu se așteaptă ca focarul să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândește la fel de ușor ca SARS-COV-2.

Variola maimutei

Variola maimuță este, de obicei, o boală virală ușoară, caracterizată prin simptome de febră, precum și o erupție cutanată distinctă.

„Cu mai multe cazuri confirmate în Regatul Unit, Spania și Portugalia, acesta este cel mai mare și cel mai răspândit focar de variolă a maimuței văzut vreodată în Europa”, a declarat serviciul medical al forțelor armate germane, care a depistat vineri primul caz în țară.

Fabian Leendertz, de la Institutul Robert Koch, a descris focarul drept o epidemie.

„Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca această epidemie să dureze mult. Cazurile pot fi bine izolate prin urmărirea contactelor și există, de asemenea, medicamente și vaccinuri eficiente care pot fi utilizate dacă este necesar”, a spus el.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuței, dar datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt până la 85% eficiente împotriva variolei maimuțelor, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Autoritățile britanice au declarat joi că au oferit un vaccin împotriva variolei unor lucrători din domeniul sănătății și altora care ar fi putut fi expuși la variola maimuțelor.

Comitetul OMS care urmează să se întâlnească este Grupul consultativ strategic și tehnic privind pericolele infecțioase cu potențial de pandemie și epidemie (STAG-IH), care consiliază OMS cu privire la riscurile de infecție care ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea globală.

Variola maimuței în Europa

La 14 mai 2022, un grup familial de două cazuri de variolă a maimuței a fost raportat în Regatul Unit (Marea Britanie) de către Agenția de Securitate a Sănătății din Regatul Unit (UKHSA). Aceste cazuri nu au nicio legătură cu un caz legat de călătorii din Nigeria care a fost raportat anterior la 7 mai 2022 în Regatul Unit. De la raportarea cazurilor de către UKHSA, câteva alte țări europene au raportat cazuri de variola maimuțelor.

Începând cu 19 mai 2022, 38 de cazuri au fost confirmate în întreaga lume. Dintre acestea, 26 de cazuri au fost confirmate în următoarele țări UE/SEE: Belgia (2), Franța (1), Italia (1), Portugalia (14), Spania (7) și Suedia (1). În Marea Britanie, nouă cazuri au fost confirmate. În America de Nord, trei cazuri au fost confirmate în Canada (2) și SUA (1). Majoritatea cazurilor au fost la bărbați tineri, mulți auto-identificându-se ca bărbați care au contact intim cu bărbați (HSH) și niciunul cu istoric recent de călătorie în zonele în care boala este endemică. Până acum nu au fost raportate decese și doar două cazuri au fost internate la spital din alte motive decât izolare.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel