Sari la conținut

Anunțul făcut de Alexandru Rafila! Serurile, administrate chiar și în 2023?

vaccin
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vaccin antigripal

Deși pandemia pare să se îndrepte către un trend descendent, experții în sănătate consideră că ne vom confrunta, în continuare, cu virusul. Acest lucru înseamnă că vom avea nevoie de toate măsurile de protecție.

Până în prezent, vaccinurile existente nu au fost adaptate noilor variante, precum Omicron, sau viitoarelor variante. Acest lucru ar putea determina utilizarea acestora pentru o perioadă de timp mai lungă, mai ales dacă vor fi descoperite și alte tulpini.

Vom avea nevoie de vaccin și în 2023?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a dezvăluit că acest aspect depinde foarte mult de evoluția situației epidemiologice și, de asemenea, de evoluția prorpriu-zisă a virusului.

„Rămâne să vedem, într-adevăr, care este evoluţia pandemiei, dacă vaccinările vor fi adaptate altor variante circulante, care ar putea să apară între timp.

Este clar însă că centrele de vaccinare, cu anumite excepții, vor fi închise încet, încet, pe măsură ce adresabilitatea la ele scade, iar această vaccinare intenționăm să o introducem ca o vaccinare de rutină, la cabinetele medicilor de familie, așa cum se face, de exemplu, vaccinarea împotriva gripei, mai ales pentru anumite categorii care sunt vulnerabile la infecţie”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit RRA.

Vaccinarea, întotdeauna o soluție sigură

„Întotdeauna vaccinarea, aşa ca principiu, este o soluţie sigură. Sigur, ea a evoluat din punct de vedere al acestui coronavirus, pentru că, știţi, vaccinul inițial a rămas ca și formulă, nu s-a schimbat în niciun fel până în momentul de față, deci producătorii nu au adaptat vaccinul la tulpinile circulante.

S-a considerat că protecţia pe care o oferă este suficientă, însă e adevărat că la început oprea transmiterea în proporție foarte mare și lucrul ăsta s-a văzut clar acolo unde persoanele vaccinate nu se îmbolnăveau în contact cu alte persoane infectate.

Între timp, protecţia legată de transmisibilitate a diminuat, dar a rămas însă cea legată de evoluție, care este importantă. Evoluția cazurilor, mult mai ușoară la persoanele vaccinate și formele grave sunt mult, mult mai rare, cum vă spuneam, de patru ori mai /…/ rare”, a adăugat Rafila.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel