Sari la conținut

Anunțul zilei de la Alexandru Rafila: „Sunt infecţii respiratorii”

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Când și de ce ascund oamenii faptul că sunt bolnavi

În contextul în care refugiaţii din Ucraina au făcut sute de solicitări la staţiile de ambulanţă, ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre situația bolnavilor.

Anunțul zilei de la Alexandru Rafila: „Sunt infecţii respiratorii”

Un număr de 421 de persoane refugiate din Ucraina sunt internate în spitalele din România, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„În ceea ce priveşte solicitările către staţiile de ambulanţă judeţene, în cursul acestei săptămâni – 666. Majoritatea rezolvate la faţa locului. Prezentările la unităţile de primiri urgenţe, majoritatea prin mijloace proprii – 615, internate doar 198.

Nu sunt probleme. Sunt cifre foarte mici pentru sistemul de sănătate din România în acordarea asistenţei medicale de specialitate. (…)

În general sunt infecţii respiratorii şi este normal să fie infecţii respiratorii în acest sezon. Unele dintre ele sunt cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi boli diareice”, a susţinut ministrul, potrivit Agerpres.

Ce sunt infecțiile respiratorii?

Infecțiile respiratorii sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni care se manifestă des la adulți și copii. Adesea sunt inofensive, dar uneori repetarea sau persistența unei infecții respiratorii poate fi semnul unei boli mai grave. Prin urmare în aceste situații consultarea unui medic este recomandată.

În general, infecțiile respiratorii, care sunt cauzate de virusuri sau bacterii, sunt denumite răceli. Aici putem diferenția:

Infecții respiratorii superioare, cum ar fi

Durerea în gât
Adenofaringită
Sinuzita
Infecții respiratorii inferioare, cum ar fi

Pneumonia
Bronșită și
Infecțiile cailor respiratorii
Infecțiile respiratorii apar în general pe perioada toamnei și iernii. Umiditatea, vremea rece, aerul uscat încălzit, afectarea stării generale sunt factori care cresc susceptibilitatea la infecții.

Care sunt cauzele infecțiilor respiratorii acute?

Majoritatea infecțiilor respiratorii sunt cauzate de viruși. Destul de rar există o a două infecție cu bacterii. Transmiterea infecțiilor respiratorii are loc datorită

Contactului cu secreții infectate sau
Inhalarea particulelor infectate ( mai frecvente)
Orice persoană care nu ține mâna – sau mai bine: mânecă – în față gurii atunci când tușește sau strănută crește riscul de infectare pentru persoană din jurul sau.

Care sunt simptomele infecțiilor respiratorii?

Infecțiile respiratorii tipice, cum sunt răcelile, se dezvoltă adesea pe parcursul mai multor zile. Următoarele simptome pot apărea

Oboseală neobișnuită
Durere și inflamație la nivelul gâtului
Nas înfundat sau secreții nazale
Durere de cap
Febra ușoară
Tușe
Tusea, în special, este un simptom foarte deranjant, potrivit montavit.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel