Apa la genunchi: de ce apare și ce alte boli anunță, de fapt?

Lichidul care se strânge la nivelul articulaţiilor genunchiului duce la inflamaţii şi dureri. Cel mai frecvent, excesul de lichid apare din cauza unui traumatism, entorsei, suprasolicitării, gutei, rupturii unui ligament, leziunii de menisc sau în cazurile cronice.

Dacă e vorba doar de afectarea unui menisc sau a unui cartilaj, lichidul apare după 4 – 6 ore de la ivirea momentului dureros. Dacă însă entorsa a fost de amploare mai mare și s-a rupt și un ligament încrucișat, după traumatism, lichidul apare la numai două ore. Cu cât se strânge mai mult lichid în genunchi, durerea este mai mare. Unii cer să le fie scos prin puncție lichidul din genunchi. Dar asta este o amăgire, deoarece nu se acționează asupra cauzei și lichidul se reface.

Dacă în urma puncției, în lichid apar și urme de sânge e semnul ca s-a rupt și un ligament încrucișat. Un mare profesor de ortopedie avea o vorbă: „Ruperea ligamentului încrucișat anterior e începutul sfârșitului genunchiului”.

Ligamentele încrucișate au rolul de a crea stabilitate în funcționarea genunchiului. Altfel rotula s-ar deplasa brambura, genunchiul ar fugi și nicio mișcare a piciorului n-ar fi sigură. Când genunchiul funcționează în regim de instabilitate, se grăbește uzura, apare o distrugere a cartilajului articular și crește frecarea în genunchi, ajungându-se la situația cumplită când se freacă os pe os. Tocmai de aceea se impune repararea ligamentelor încrucișate când acestea s-au rupt, producând și lichid în genunchi, după traumatism.

Ce persoane sunt predispuse la această afecțiune?

La persoanele tinere apare mai des la cei care fac sporturi ce implică mișcare rapida a articulațiilor și traumatisme locale, dar și la persoanele obeze sau cu boli reumatice asociate.

La vârstnici apare când persoana suferă de artroză, mai ales ca un puseu acut după suprasolicitarea articulației.

Tratamentul

Tratamentul variază în funcție de cauza inițială. Poate fi unul medicamentos cu antiinflamatoare, imobilizarea cu gips, orteză sau chirurgical pentru a trata problemele intra-articulare.

Această problemă nu poate fi neglijată și trebuie să vă prezentați la medic cât de repede posibil; neglijarea simptomelor duce la avansarea bolii și distrugerea articulației în cazurile unei infecții.

Recent Posts

Cele patru previziuni sumbre ale lui Rasputin care s-au adeverit deja

Grigori Rasputin, misticul rus și consilier al familiei regale, a fost subiectul fascinației și al…

10 ore ago

Zodii care își găsesc adevărate dragoste după Paște. Numerolog: Ei vor avea parte de o întâlnire care le schimbă viața la 180°

Mihai Voropchievici, numerolog, a dezvăluit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse care sunt zodiile norocoase care…

10 ore ago

Planta miraculoasă cu efecte vindecătoare pentru ficat. Înflorește în luna Mai

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a dezvăluit, în cadrul emisiunii „Adevăruri Ascunse”, care este planta din care…

11 ore ago

Ce și cum mâncăm de Paște. Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 reguli esenţiale pentru a nu ajunge la urgențe

Medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat zece recomandări de urmat pe care românii trebuie să le…

11 ore ago

Superstiții de Paște. Lidia Fecioru: ”Să nu uităm să ducem un bănuț să-l sfințim la biserică, în ziua de Paște”

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a vorbit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse despre tradițiile și superstițiile specifice…

12 ore ago

Cum îți dai seama dacă cineva este invidios pe tine? 3 semne evidente

În lumea complicată a relațiilor umane, întâlnim uneori oameni care nu ne doresc întotdeauna binele.…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic