Sari la conținut

Aparatul care devine OBLIGATORIU în locuințe. Toți românii trebuie să-l monteze

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Aparatul care devine OBLIGATORIU în locuințe. Toți românii trebuie să-l monteze! Iată care este termenul limită.

Potrivit EVZ, românii trebuie să-și monteze un dispozitiv special în locuințe, măsura fiind impusă printr-un act normativ adoptat de curând.

Costurile noului aparat se ridică undeva la aproximativ 100 de euro. Fiecare locuință va trebuie racordată la aceste echipamente cel târziu până în anul 2028.

Măsura de instalare a unui sistem de măsurare inteligentă a energiei electrice consumate are ca termen de finalizare data de 1 ianuarie 2024, în cazul anumitor consumatori.

Potrivit Legii energiei, dar și reglementărilor emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intră în această categorie clienții finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit prin acte normative.

Pragurile de consum diferă de la un operator de distribuție la altul, de la un minim de 2.400 kWh pe an (200 kWh pe lună) în zona de rețea Transilvania Nord a operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER), la un maxim de 3.500 kWh pe an (circa 292 kWh pe lună) în rețeaua Distribuție Energie Oltenia.

Cât costă un contor inteligent

Potrivit sursei, pentru ceilalți consumatori, montarea aceste contoare electronice, inteligente, devine obligatorie până la data de 31 decembrie 2028. Costul montării unui astfel de contor a scăzut sub 100 euro în ultimii ani, potrivit datelor din piață.

Toate contoarele tradiționale de energie electrică trebuie înlocuite cu un model electronic care să permită discriminarea orară și să aibă capacitatea de gestionare la distanță.

Rețelele inteligente vor încorpora diverse instrumente de măsurare (contoare inteligente) în rețelele electrice care vor facilita controlul și gestionarea rețelei în ambele direcții. Cu aceasta, va fi posibilă optimizarea eficienței sistemului și îmbunătățirea calității aprovizionării.

Contoarele inteligente permit:

  • Discriminarea timpului, adică aplicarea costului energiei în funcție de momentul în care este consumată (fie orele de vârf, fie în afara orelor de vârf).
  • Telemetrie și telemanagement, care reprezintă capacitatea de a citi contoarele și de a procesa informații de la distanță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel