Sari la conținut

Apelul unui medic pediatru: „Să nu ne întoarcem la ora de iarnă. Ne face rău”

Apelul unui medic pediatru: „Să nu ne întoarcem la ora de iarnă”. Între 29 și 30 octombrie vom da ceasul  înapoi cu o oră. Cum ne afectează această schimbare? Medicii vorbesc despre „stresul schimbării.

Peste câteva zile, mai exact între 29 și 30 octombrie 2022, vom da ceasul înapoi cu o oră pentru revenirea la ora standard, care va dura până la 26 martie 2023. Schimbarea, însă, poate fi un stres pentru sănătate. Mai ales pentru copii.

Pediatru: Lumina este principalul sincronizator natural

„Lumina este principalul sincronizator natural al tuturor proceselor din organism. Și de fiecare dată când mutăm mâinile ceasului înainte și înapoi pentru trecerea la ora de vară, acest lucru provoacă „stresul schimbării”, deoarece de fiecare dată ceasul biologic, „mâinile noastre interne”, trebuie să se sincronizeze din nou.

Medicul pediatru Italo Farnetani explică pentru AdnKronos Salute.

„Anul acesta, în contextul crizei energetice care ne strivește cu adevărat, mi se pare un nonsens să continuăm în acest fel”, adaugă el, „trebuind să facem față impactului schimbării de fus orar și ne facem rău de două ori, cu pagube economice în plus. De aceea, fac încă o dată apel la instituții și la noul guvern: păstrați ora de vară pentru următoarele câteva luni. Am economisi stres și bani”.

Efectele stresului provocat de această devansare

A lui este o invitație la a lua în considerare costul ridicat al facturilor și sănătatea celor mici (și nu numai): „Efectele stresului provocat de această devansare cu o oră se resimt mai ales în sfera somnului”, observă Farnetani, profesor de pediatrie la Universitatea Ludes-United Campus din Malta.

„Trecerea de la starea de veghe la cea de somn este una dintre cele mai delicate faze ale întregii zile. Tot ceea ce facem este să vorbim despre prețul energiei, despre efectele asupra economiei și despre ocuparea forței de muncă. Acum există posibilitatea ca guvernele naționale să mențină ora de vară pe tot parcursul anului. Prin urmare, nu este clar de ce nu se face acest lucru”, spune el.

„Punem în aplicare o serie întreagă de măsuri pentru a economisi energie și a reduce prețul facturilor de energie, doar că nu este clar de ce” mișcarea mâinilor, „când păstrarea orei de vară ar economisi cel puțin 500 de milioane de euro, potrivit estimărilor, o comoară. După cum spun juriștii, continuă pediatrul, ar fi responsabilitatea „bunului tată de familie” să decidă păstrarea orei de vară. În ceea ce mă privește, fac un apel la instituții, la noul guvern in primis.

Suntem în stare de urgență în ceea ce privește criza energetică. Să facem deci ceea ce s-a făcut în timpul Primului Război Mondial”, în timpul căruia a fost adoptată ora de vară.

‘Printre altele’, conchide el, ‘în această situație de implicare emoțională a populației, atât din cauza problemelor interne, cât și a celor internaționale, cred că a putea evita stresul provocat de schimbarea orei este o muncă meritorie și benefică pentru sănătate. Aceasta este, de asemenea, o modalitate de a garanta dreptul la sănătate, consacrat în articolul 32 din Constituție”, potrivit Tuday.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel