miercuri, august 4, 2021

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Guvernului reevaluarea listei extinse de medicamente compensate și gratuite pe baza criteriilor de evaluare a tehnologiilor

medicale (HTA) acceptate la nivel european.

Potrivit unui comunicat al APMGR, cererea este formulată pentru a exista siguranța că noile molecule corespund criteriilor de eficiență medicală și economică.

“Pacienții au nevoie de medicamente care sunt cu adevărat inovative și esențiale pentru tratament, or felul în care s-a făcut evaluarea celor 167 de molecule propuse pentru noua lista de compensare ridică mari semne de întrebare”, a declarat președintele APMGR, Dragoș Damian.

Conform declarațiilor noii conduceri a Ministerului Sănătății, evaluarea celor peste 160 de dosare s-a

făcut în trecut de către o singură persoană, în mai puțin de șase luni, în vreme ce în țările europene acest proces este unul multidisciplinar care implică munca unei întregi echipe.

În acest context APMGR salută trecerea unității HTA în subordinea Autorității Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) al cărei Consiliu Științific este format din specialiști de renume din medicină și farmacologie, mulți dintre ei membrii ai Academiei Române sau ai Academiei de Științe Medicale și care poate deveni garantul elaborării unei liste de medicamente compensate cu adevărat benefică

pentru pacienți.

“Decizia transferării responsabilității către ANMDM este un prim pas absolut necesar în procesul de elaborare a noii liste și credem că acest proces trebuie să înceapă cât mai curând posibil pentru a permite pacienților accesul la medicamente noi. Trecerea HTA în subordinea ANMDM este benefică și pentru faptul că în Consiliul Științific sunt reprezentanți ai industriei farmaceutice inovative și generice care pot astfel, prin argumente bazate pe dovezi, să își susțină punctele de vedere”, a menționat Damian.

APMGR solicită în același timp înființarea unei structuri

de farmaco-economie în cadrul unității de HTA care să facă o evaluare reală a impactului financiar corespunzător includerii de molecule noi în sistemele de compensare. Conform estimărilor preliminare costurile anuale suplimentare determinate de medicamentele noi propuse în acest moment ar putea ajunge la circa 2 miliarde lei în 2016. Aceste costuri nu sunt incluse în bugetul alocat consumului de medicamente și nu pot fi suportate de către producători prin taxa clawback.

APMGR propune autorităților și industriei și o regândire completă a sistemului de compensare a tratamentelor farmaceutice

bazat și pe criterii de eficiență economică. În acest sens, o soluție pentru introducerea de noi medicamente pe lista de compensate ar putea fi compensarea la un nivel de referință inferior a moleculelor noi care au indicații și efecte similare cu alternativele lor mai accesibile.

În același timp, APMGR consideră că dezbaterea pe tema extinderii listei de medicamente compensate a acaparat inacceptabil discuțiile referitoare la sistemul sanitar.

“Discutăm foarte mult de medicamente noi, uitând de listele de așteptare pentru medicamente sau de probleme la fel de grave, cum ar fi migrația și salarizarea cadrelor medicale sau degradarea infrastructurii spitalicești”, a subliniat Damian.

Ultimele stiri

Parteneri