Sari la conținut

Apneea în somn

semn apnee
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
factori de risc pentru apnee în somn

Apneea în somn. O problemă serioasă deoarece pe termen lung crește riscul de a dezvolta boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială

Când nu luați suficient aer în timpul somnului apare sforăitul, respirația scade la jumătate. Apare apoi apneea, oprirea completă a respirației, pentru că gâtul e prea gros.

Boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială

Apneea în somn este considerată o problemă serioasă deoarece pe termen lung crește riscul de a dezvolta boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială și alte afecțiuni.

Un test de sânge obișnuit, folosit în mod obișnuit pentru a evalua riscul de evenimente cardiovasculare, poate indica, de asemenea, dacă cineva este expus riscului de a dezvolta apnee în somn, potrivit unui nou studiu.

Testul măsoară aminoacidul homocisteină, al cărui nivel ridicat poate indica o deficiență de vitamine esențiale precum B12, B6 și acid folic. Lăsată netratată, homocisteina crescută crește riscul de demență, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Nivelurile de homocisteină sunt considerate normale atunci când variază între 5 și 15 micromoli pe litru (µmol/l).

În noul studiu, oamenii de știință de la Fundația pentru somn și de la Universitatea Federală din São Paulo (UNIFESP), din Brazilia, au analizat posibila asociere a acesteia cu apneea în somn. Descoperirile lor au fost publicate în revista medicală European Archives of Oto-Rhino-Laryngology.

Cercetătorii au analizat datele a 1.042 de voluntari, cu vârsta peste 20 de ani, care au fost supuși unui studiu de somn în 2007. Indicele apnee-hipopnee (AHI) a fost măsurat față de ea. Înregistrează de câte ori respirația este redusă sau oprită în fiecare oră de somn.

Respirație perturbată

Până la cinci episoade de respirație perturbată pe oră de somn sunt considerate normale. Între 5 și 15 sunt considerate apnee ușoară. De la 15 la 30, apneea este considerată moderată. 30 de episoade sau mai mult sunt considerate severe, a spus cercetătorul principal Vanessa Cavalcante-Silva, cercetător postdoctoral la UNIFESP.

Voluntarii au fost, de asemenea, supuși la diferite teste de sânge, inclusiv măsurarea homocisteinei.

După opt ani, 715 dintre participanți au trecut din nou la studiul somnului și la măsurarea homocisteinei.

La începutul studiului, 54,4% dintre voluntari nu aveau apnee în somn. Din rest: 24,4% au fost ușoare, 12,4% au avut moderat și 8,8% au avut severe.

Compararea indicelui AHI cu nivelurile de homocisteină ale voluntarilor a arătat că cu cât aminoacidul este mai mare, cu atât indicele este mai mare. De fapt, voluntarii cu homocisteină anormală (peste 15 micromoli pe litru – µmol/l) au avut în medie cu 7,43 mai multe episoade de apnee-hipopnee.

În revizuirea din 2015, pacienții cu apnee în somn au crescut semnificativ. Doar 29,8% dintre voluntari nu au mai suferit de aceasta. Din rest: 31,2 au fost ușoare, 19,4% au avut moderat, 19,6% au avut severe.

Studiul a arătat, de asemenea, că nivelurile de homocisteină la începutul studiului au fost un predictor puternic al apneei în somn opt ani mai târziu. La voluntarii fără apnee la începutul studiului, fiecare creștere cu 1 µmol/l a homocisteinei în 2007 a fost asociată cu o creștere de aproape 1% a riscului de a fi diagnosticat cu apnee în 2015.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel