marți, aprilie 20, 2021

 

Sezonul epidemic care a speriat America și țările Vestice are cele mai multe cazuri de gripă din ultima decadă, conform Centrului de Prevenție și Control (CDC). Îngrijorător este faptul că apogeul

va fi atins în februarie, perioadă în care epidemia va ajunge și la noi în țară. Iată câteva lucruri importante despre sezonul de gripă de anul acesta:

-sezonul de gripă începe în octombrie și continuă până în mai, conform Centrului de Control și Prevenție

-perioada de vârf va fi atinsă în luna februarie

-virusul gripal AH3N2 este mai periculos decât alte tipuri de virusuri deoarece cauzează mai multe complicații și boala durează o perioadă mai mare de timp.

-decesul survine în urma complicațiilor, iar categoriile mai vulnerabile sunt copiii sub 2 ani, bătrânii de peste 65

de ani, femeile însărcinate și persoanele care suferă de afecțiuni precum astmul, boli ale plămânilor, boli de inimă și cei care au un sistem imunitar slăbit.

 

Simptomele care ar trebui să vă trimită de urgență la medic

Majoritatea oamenilor reușesc să se vindece acasă cu suficientă odihnă și consumând cât mai multe lichide, într-un interval de 7-10 zile, însă în unele cazuri este necesară vizita la medic:

-febră mare (peste 38 grade)

-frisoane

-dureri musculare

-dureri articulare

-dureri oculare-tuse seacă iritativă epuizantă

-somnolență sau agitație

-durere

în piept și dificultate la respirare

-greață și vărsături

-febra și tusea se ameliorează în loc să se înrăutățească: se poate întâmpla să vă simțiți mai bine câteva zile, însă gripa poate reveni, ceea ce înseamnă că aveți o infecție bacteriană.

 

Tot ce trebuie să șiți despre vaccinul antigripal

-Cea mai bună metodă de prevenire este vaccinarea antigripală care se poate face inclusiv luna aceasta la medicul de familie sau la centrele specializate.

-Vaccinul are o eficiență de 60%, depinzând de vârsta și starea de sănătate a persoanelor și de potrivirea componentelor

sale cu tipul de virus aflat în circulație. De obicei, imunizarea funcționează cel mai bine în cazul persoanelor tinere și sănătoase.

-Chiar dacă aveți o răceală puteți face vaccinul, deoarece durează aproximativ 2 săptămâni până ca anticorpii să se dezvolte și să ofere protecție.

-Vaccinul de anul acesta are în componența sa toți virușii care se află acum în circulație

-Efectele secundare sunt destul rare și reduse ca intensitate și pot include: durere și roșeață în locul injectării, nevralgii, oboseală, dureri de cap, dureri musculare sau articulare, febră.

 

 

 

Ultimele stiri

Parteneri