Sari la conținut

Aproape 2 din 3 românce nu au auzit de infecția cu virusul care declanșează cancerul de col uterin

Virusul HPV provoacă 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual în întreaga lumeÎn România, această infecție provoacă un număr record de cazuri de cancer de col uterin, în contextul în care țara noastră înregistrează cea mai mare incidență și mortalitate prin această boală din întreaga Uniune EuropeanăÎn acest context, pentru a marca Săptămâna Internațională a Imunizării (24-30 Aprilie 2018) și pentru a crește nivelul de educare a publicului larg cu privire la consecințele acestei infecții, MSD România a lansat testul HPV IQ.

Săptămâna Internațională a Imunizării este un demers al Organizației Mondiale a Sănătății pentru a susține vaccinarea ca metodă de prevenție eficientă și sigură. Anul acesta, Săptămâna Imunizării se va desfășura sub mesajul:”Protejați împreună!”

România se alătură țărilor care realizează campanii de conștientizare despre importanța creșterii nivelului de educare în rândul publicului cu privire la prevenția prin vaccinare a bolilor provocate de infecția cu virusul HPV, cu ocazia Săptămânii Internaționale a Imunizării (24-30 aprilie 2018).  În contextul în care, la nivel mondial, 5% dintre cazurile de cancer diagnosticate anual sunt provocate de infecția cu HPV și, luând în calcul faptul că Asociația Americană de Luptă Împotriva Cancerului (AACR) a clasificat acest virus drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer la nivel mondial, situația din România cu privire la acest virus este, în continuare, îngrijorătoare.

În timp ce țara noastră se află pe primul loc al incidenței și mortalității prin cancer de col uterin, boală pentru care infecția cu HPV este responsabilă de 100% din cazuri, aproape 70% din românce declară că nu au auzit de infecția cu acest virus. Dintre cele care au auzit despre această infecție, doar jumătate sunt conștiente că atât bărbații, cât și femeile,  pot fi purtători sau chiar se pot îmbolnăvi în urma infecției cu acesta.

De aceea, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării (24-30 aprilie 2018), MSD România lansează, ca parte a campaniei ”Protejează-i aripile!”, primul instrument digital menit să îi ajute pe români să își verifice și să își îmbunătățească cunoștințele cu privire la infecția cu HPV și la prevenția prin vaccinare. Testul HPV IQ este un test simplu de realizat, menit să verifice că româncele au cunoștințele minim necesare pentru a fi corect informate cu privire la bolile provocate de HPV. Disponibil pe website-ul  campaniei www.protejeaza-tedehpv.ro, testul va fi promovat în perioada următoare printr-un parteneriat cu unii dintre cei mai vizibili bloggeri de sănătate și parenting din România. Alcătuit dintr-un set de întrebări cu grade diferite de complexitate, testul HPV IQ ajută la fundamentarea unor informații cheie despre bolile provocate de HPV, modalitățile de transmitere a infecției, prevenția și diagnosticul acesteia.

Informații cheie despre infecția cu HPV și bolile provocate de aceasta

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus. Aceasta este responsabilă pentru apariția a 6 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer cervical, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar. Numărul cazurilor de cancer orofaringian pentru care HPV este responsabil diferă de la o regiune geografică la alta: 1 din 2 cazuri de astfel de cancer diagnosticat în America de Nord sau Japonia sunt provocate de o tulpină HPV, în timp ce doar 20% din cazurile din Europa de Sud sunt asociate infecției cu HPV.

Fiind o infecție cu transmitere sexuală, abstinența este cea mai sigură metodă de prevenție a acesteia.O altă metodă de prevenție, recomandată la nivel internațional, este vaccinarea anti-HPV. Organizația Mondială a Sănătății susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare și consideră că este necesar să considerăm cancerul de col uterin, dar și celelalte boli provocate de infecția cu HPV drept probleme de sănătate publică globale.

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă au fost înregistrate reduceri de până 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt. Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce privește eficiența vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate. De asemenea, riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 a fost redus semnificativ, cu până la 80%.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel