marți, ianuarie 19, 2021
Elena Oceanu

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a solicitat marți publicarea “imediată” a listei actualizate de medicamente compensate și gratuite, în contextul în care în data de 27 martie “procesul de transparență decizională s-a încheiat”.

“Astfel, conform legislației, lista poate fi implementată în orice moment. În ultimele două săptămâni, companiile membre ARPIM au fost invitate individual la negocieri cu reprezentanții Cabinetului Primului Ministru, Ministerului Sănătății, CNAS și ANM pentru identificarea unor modalități de implementare a listei actualizate de medicamente compensate și gratuite. ARPIM apreciază deschiderea la dialog a autorităților și este dispusă să propună soluții prin care sistemul de sănătate să nu mai întâmpine blocaje. În plus, consideră că se impune actualizarea listei după calendarul asumat public de autorități. ARPIM subliniază că actualizarea listei medicamentelor compensate are la bază o metodologie solidă publicată cu aproape un an în urmă, prevăzută în legislația în vigoare și agreată cu instituțiile financiare internaționale. Este pentru prima oară în România când medicamentele sunt evaluate după o metodologie care respectă standardele internaționale și ia în considerare ceea ce se întâmplă în țările europene”, se arată într-un comunicat remis de ARPIM marți presei.

Potrivit ARPIM, este important ca implementarea listei de medicamente compensate și gratuite să se facă în cadrul promovării unui pachet “consolidat” de măsuri de reformă “esențial pentru întreaga industrie farmaceutică”.

“Acest pachet mai cuprinde și implementarea unui mecanism de clawback sustenabil din punct de vedere economic, care nu poate să ascundă și să perpetueze lipsa unei bugetări corecte pentru medicamente, în acord cu nevoile românilor. ARPIM subliniază că este esențial ca bugetul de referință să fie adus la consumul de medicamente compensate din 2012, ceea ce va permite și asigurarea spațiului bugetar necesar pentru revizuirea listei. De asemenea, măsurile de reformă fac referire și la stabilirea unei metodologii de calcul al prețurilor la medicamente care să asigure disponibilitatea acestora pe piața din România”, se arată în comunicat.

ARPIM mai susține că în absența unei decizii rapide privind implementarea integrată a acestor măsuri, mediul de afaceri “va fi nevoit să își reevalueze prezența în România prin reconsiderarea nivelului investițiilor și a numărului de locuri de muncă create”.

Totodată, ARPIM afirmă că este în continuare un partener “de încredere, capabil să contribuie la identificarea rapidă unor soluții echitabile”, care să asigure implementarea imediată a listei actualizate de medicamente compensate și gratuite.