Sari la conținut

Arsenie Boca: Cuvinte pe care să NU le rostești niciodată!

Părintele Arsenie Boca
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Arsenie Boca, sfaturi de aur

Arsenie Boca, cel supranumit Sfântul Ardealului, a dezvăluit pe parcursul vieții sale care sunt cuvintele pe care nu ar trebui să le rostim niciodată.

În cartea „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”, tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoara, aflăm câteva învățături care dau răspunsuri la multe dintre întrebările omului de rând.

În cartea „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”, aflăm că sunt unele cuvinte pe care ar trebui să le evităm pentru că prin folosirea lor, oamenii ar putea fi răniți, iar stima lor de sine ar putea scădea.

Cuvintele pe care NU trebuie să le rostești sub nicio formă!

Cine zice fratelui său „nebunule” se pedepseşte cu matca focului. De ce? Fiindcă şi numai simpla alunecare a acestui cuvânt în obrazul unui om este în stare să-i desfigureze fizionomia minţii.

Cuvintele interzise orientează greşit

Deci, trebuie să fii mai presus de cuvintele oamenilor. Să nu te atingă nici lauda, nici ocara din ele. Cuvintele sunt fiinţe vii, capabile să facă treaba la care au fost trimise. Şi fiindcă sunt fiinţe vii, viaţă din viaţă, pe cel care le-a creat ele-l însoţesc până la judecata de apoi, ca nişte copii ai lui, cu toate consecinţele lor. Mărturisirea lor cu pocăinţă mai poate schimba situaţia. Taina pocăinţei este o judecată milostivă. Aici, ce opreşte aceasta nu mai ajunge la cealaltă.

Părintele Arsenie Boca
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei Arsenie Boca, docotrul sufletelor

„Zece porunci are înţelepciunea: de 10 ori să taci şi o dată să vorbeşti şi atunci puţin”, scrie în cartea „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”.

Oamenii nu ar trebui să jignească

Părintele Arsenie Boca se referă la faptul că oamenii nu ar trebui să jignească și dacă pot spune lucruri bune, trebuie să o facă. Atunci când îi zicem unui om, că este urât, prost, rău, nebun nu facem decât să-i facem şi mai mult rău şi să-şi piardă încrederea în sine.

Un copil crescut de părinţi care folosesc un astfel de limbaj asupra copilului fac mult rău, iar micuțul riscă să devină un copil cu probleme. De altfel, de multe ori dacă stăm şi observăm oamenii, îşi schimbă înfăţişarea când vorbesc urât, nu zâmbesc, se încruntă, iar chipul li se schimbă.

Cuvintele de blândeţe pot munta și munţii din loc

De asemenea celor ne spun vorbe rele, nu trebuie să le răspundem la fel, ci doar să le zâmbim, potrivit DcNews.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel