Din cuprinsul articolului
Arsuri solare. Consumul anumitor alimente după o arsură solară ajută la procesul de vindecare, potrivit medicilor. Iată care sunt cele cinci alimente care oferă beneficii unice pentru pielea arsă de soare.
Morcovi

Morcovii sunt unul dintre cele mai bune alimente dacă ai arsuri solare, datorită beta-carotenului conținut în legumă.
Beta-carotenul este un carotenoid care se găsește în mod natural în multe alimente și este, de obicei, cel care le conferă culorile portocaliu și galben. Pe lângă morcovi, cartofii dulci și pepenele galben conțin și ei acest carotenoid esențial. Alimentele care nu sunt portocalii, cum ar fi legumele cu frunze verzi (de exemplu, spanacul), sunt, de asemenea, surse bune de beta-caroten.
Carotenoizii se acumulează în stratul exterior al epidermei. Acolo formează o barieră protectoare împotriva influențelor mediului, inclusiv a radiațiilor ultraviolete (UV) ale soarelui. Acest lucru ajută la protejarea împotriva îmbătrânirii pielii prin promovarea elasticității și hidratării acesteia, reducând în același timp dezvoltarea ridurilor și a petelor de vârstă.
Cercetările au arătat că un aport adecvat de beta-caroten în dietă poate ajuta la protejarea pielii de daunele cauzate de radiațiile UV.
Chefir
Produsele lactate fermentate, cum ar fi chefirul, sunt obținute prin adăugarea de bacterii benefice și/sau drojdie în lapte. Rezultatul este o băutură care conține culturi vii cu multe beneficii pentru sănătate.
Laptele fermentat cu bacterii lactice s-a dovedit a îmbunătăți repararea ADN-ului și imunitatea pielii după arsurile solare.
Dacă băutura din lapte fermentat conține și hidrolizate de colagen, poate promova și mai mult sănătatea pielii.
Suc de portocale 100% natural, îmbogățit cu vitamina D
Sucul de portocale fortificat, 100% natural, poate oferi 15% din necesarul zilnic recomandat de vitamina D. Băutura vă oferă, de asemenea, un plus de hidratare, antioxidanți și polifenoli.
Cercetările au arătat că polifenolii pot reduce efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete A (UVA) și ultraviolete B (UVB) asupra pielii.
S-a demonstrat că vitamina D administrată prin dietă ameliorează rapid inflamația cauzată de arsurile solare.
Studiile au arătat, de asemenea, că un consum ridicat de citrice (inclusiv suc de portocale) este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta carcinom bazocelular (un tip de cancer de piele).
Mâncăruri pe bază de roșii
O masă cu roșii este o modalitate delicioasă și satisfăcătoare de a-ți susține sănătatea pielii în orice moment, dar poate fi deosebit de utilă după o arsură solară.
Roșiile conțin licopen, un carotenoid care poate oferi protecție pielii.
Într-un studiu, persoanele care au consumat 55 de grame de pastă de tomate cu 10 grame de ulei de măsline zilnic, timp de 3 luni, au avut mai puțină roșeață a pielii (eritem) cauzată de expunerea la UV decât persoanele care nu au inclus pastă de tomate în dieta lor.
Alte studii au arătat că un consum de roșii poate ajuta la reducerea riscului apariției anumitor tipuri de cancer.
Rodiile sunt o sursă bogată de polifenoli, care pot avea beneficii antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene.
Rodia poate ajuta, de asemenea, la vindecarea unei arsuri solare. Într-un studiu, atât sucul, cât și extractul de rodie au fost mai eficiente decât un placebo în creșterea dozei minime de UVB necesare pentru a induce eritemul, subliniind efectele protectoare ale rodiei împotriva deteriorării celulare induse de UVB.