Sari la conținut

Arsurile solare pe o parte a corpului sunt asociate cu cea mai mortală boală

simptom boala hepatică
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei.ro
pete rosii pe piele, semn de boala hepatica

Severitatea cancerului depinde parțial de locația sa în organism. Printre cele mai mortale forme ale bolii se numără melanomul, cauzat în principal de deteriorarea cumulativă a arsurilor solare acute. Potrivit experților, arsurile solare de pe trunchiul corpului pot fi strâns asociate cu boala.

Cancerul de piele are cauze diferite, dar expunerea la radiații ultraviolete este responsabilă pentru 80-90% din cazuri. În timp ce expunerea cumulativă la soare este strâns legată de carcinomul cu celule scuamoase și carcinomul bazocelular, arsurile solare severe sunt un factor de risc unic pentru melanom. Studiile au făcut descoperiri demne de remarcat care sugerează că boala poate fi legată de arsurile solare specifice locului.

Potrivit Harvard Health: „Melanomul este cea mai mortală formă de cancer de piele”.

Boala apare atunci când melanocitele, celulele care produc pigmentul în piele, încep să se reproducă necontrolat.

Se poate caracteriza printr-o aluniță pe suprafața pielii sau o pată care își poate schimba aspectul în timp.

Acestea pot apărea oriunde pe corp, pe piele altfel normală sau într-o aluniță existentă care devine malignă, explică Clinica Mayo.

Organismul de sănătate adaugă: „Melanomul apare cel mai adesea pe fața sau pe trunchiul bărbaților afectați”.

Cu toate acestea, atât la bărbați, cât și la femei, melanomul poate apărea și pe pielea care nu a fost expusă la soare.

De fapt, o cercetare publicată în Jurnalul American de Epidemiologie în 2016, a investigat legătura dintre arsurile solare de pe diferite părți ale corpului și cancerul de piele.

Oamenii de știință din spatele studiului au remarcat: „Arsurile solare pe trunchi păreau a fi mai strâns asociate cu riscul de melanom, dar nu și riscul de carcinom cu celule scuamoase și carcinom bazocelular în comparație cu arsurile solare de la alte zone ale corpului (față/brațe și membre inferioare) .

„Aceste diferențe au fost mai evidente la bărbați decât la femei.

„Printre arsurile solare specifice locului, arsurile solare de pe trunchi pot fi un predictor mai bun al riscului de a dezvolta melanom decât arsurile solare de la alte zone ale corpului atât la bărbați, cât și la femei.

Echipa a spus că pot exista mai multe motive pentru acest lucru.

Ei au scris: „În primul rând, trunchiul este mai puțin probabil să fie expus la radiația solară continuă în comparație cu capul, gâtul și membrele și există dovezi pentru o asociere inversă a riscului de melanom cu un model de expunere continuă la soare ridicată”.

Din fericire, Parvinder Sagoo, un farmacist și consilier de sănătate pentru Simply Health Meds Online, sugerează că multe dintre aceste riscuri ar putea fi contracarate prin aplicarea suficientă de protecție solară.

Expertul a explicat: „Protecția solară trebuie aplicată pe toate zonele pielii expuse, acordând o atenție deosebită feței, gâtului și urechilor”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel