Sari la conținut

Artrita poate afecta durata de viață până la șapte ani

artrita
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Semne timpurii de artrită reumatoidă

Artrita este boala progresivă a oaselor și articulațiilor care provoacă umflături și sensibilitate și se agravează odată cu vârsta. Cele mai frecvente tipuri de artrită sunt osteoartrita și artrita reumatoidă care provoacă complicații grave dacă sunt ignorate sau nu sunt tratate la timp.

Potrivit experților în sănătate, artrita reumatoidă poate scurta durata de viață, atacând celulele sănătoase ale sistemului imunitar.

Medicii spun că artrita în sine nu este mortală, dar cercetările spun că complicațiile care pot apărea în cazuri mai severe pot scurta durata de viață cu șase până la șapte ani.

Artrita afectează grav durata de viață 

  • Artrita reumatoidă Artrita reumatoidă (AR) atacă mucoasa articulațiilor cunoscută sub numele de sinovia, făcând-o mai groasă și inflamând-o. Face articulațiile dureroase și sensibile, provocând umflături și îngreunând mișcările. AR afectează mâinile, genunchii sau gleznele și, de obicei, aceeași articulație pe ambele părți ale corpului. 

Din cauza slăbirii sistemului imunitar, artrita reumatoidă provoacă probleme în alte părți ale corpului, cum ar fi ochii, inima și sistemul circulator și plămânii. Prin urmare, medicii spun că persoanele care suferă de AR sunt mai predispuse la comorbidități care cresc rata mortalității.

Potrivit unui studiu efectuat pe oameni care suferă de artrită reumatoidă din Taiwan, speranța medie de viață a acestora a fost redusă cu 4,97 ani. 

  • Gută: Guta se dezvoltă atunci când aveți prea mult acid uric în organism, provocând hiperuricemie. Guta provoacă cristale în jurul articulațiilor, ducând la dureri și inflamații extreme.

Cristalele de urat formate din cauza gutei pot provoca mai multe comorbidități, inclusiv sindrom metabolic, probleme cardiace și boli cronice ale rinichilor și probleme digestive, care pot provoca pierderi de vieți. Potrivit Arthritis Foundation, rata mortalității la o persoană cu gută crește cu aproximativ 25%. 

  • Sclerodermie difuză: Sclerodermia difuză, un subtip de sclerodermie care determină producția excesivă de colagen, determină pielea să devină groasă pe tot corpul, de obicei în zonele din jurul degetelor, mâinilor, brațelor, picioarelor și feței.

Este obișnuit să aveți dureri musculo-scheletice în această afecțiune, care este asociată cu afectarea organelor, inclusiv tractul gastrointestinal, rinichii, plămânii și inima. Medicii spun că insuficiența de organ este printre cauzele majore de deces în rândul persoanelor cu sclerodermie difuză.

Modalități de reducere a riscului de complicații

Câteva moduri prin care puteți reduce riscul de complicații ale artritei sunt:

  • Reducerea stresului: Reducerea stresului poate duce la scăderea inflamației, un simptom major al artritei. Eliminarea stresului te-ar ajuta, de asemenea, să minimizezi pofta de alimente dulci, care cresc riscul de gută.
  • Pierdere în greutate: Obezitatea și excesul de greutate sunt cele două cauze principale ale simptomelor de AR și gută. Pierderea în greutate ajută la gestionarea simptomelor și la menținerea lor la distanță.
  • Renunțarea la fumat: Fumatul, spun medicii, este legat de AR crescută.
  • Vaccinare: Este important să vă vaccinați în timp util împotriva gripei sau pneumoniei pentru a vă menține sistemul imunitar puternic.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel