Sari la conținut

Artroza mâinilor: durere ameliorată de un medicament la prețuri accesibile

Osteoartroza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Artoza mâinilor: durere ameliorată de un medicament la prețuri accesibile.

Artroza mâinilor. Osteoartrita (OA) sau artroza face ca cartilajul din articulații să se subțieze și suprafețele articulare să devină mai aspre, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu se miște la fel de lin.

Deși OA poate afecta orice articulație a corpului, rigiditatea și durerea asociate cu atroza mâinii, în special, afectează capacitatea unei persoane de a apuca și ține obiecte, de a se îmbrăca și de a mânca.

Un nou studiu a descoperit că metotrexatul, un medicament disponibil pe scară largă și accesibil, care este de obicei prescris ca tratament de primă linie pentru artrita reumatoidă, este eficient în reducerea durerii și rigidității suferite de persoanele cu osteoartrita mâinii. Până acum, nu a existat un tratament eficient pentru această afecțiune.

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu osteoartrită simptomatică a mâinii au sinovită, inflamație a membranei care căptușește articulația care este asociată cu durere si progresia bolii.

Artroza mâinilor ameliorată de un medicament existent la prețuri accesibile

Un nou studiu, publicat în The Lancet și  realizat de cercetătorii de la Universitatea Monash și Spitalul Alfred din Australia, a descoperit că un medicament accesibil, numit metotrexat, este eficient în reducerea durerii și a rigidității la persoanele cu OA simptomatică a mâinii.

„În cazul nostru, ca și în cazul celor mai multe studii despre osteoartrită, durerea atât din grupul placebo, cât și din grupul cu metotrexat s-a îmbunătățit în prima lună”, a spus Flavia Cicuttini, autorul corespondent al studiului.

„Cu toate acestea, nivelurile durerii au rămas aceleași în grupul placebo, dar au continuat să scadă în grupul cu metotrexat la trei și șase luni, când încă scădeau. Ameliorarea durerii în grupul cu metotrexat a fost de două ori mai mare decât în grupul placebo.”

În studiul actual, 97 de participanți cu OA de mână complicată de sinovită, detectați prin RMN, au primit 20 mg de metotrexat sau placebo pe cale orală o dată pe săptămână timp de șase luni. Rezultatul principal a fost reducerea durerii, măsurată folosind o scală vizuală analogică (VAS) de 100 mm.

Participanții au fost rugați să pună un semn pe scara corespunzătoare durerii lor. Distanța, în milimetri, de la capătul inferior al scalei este apoi măsurată și înregistrată. Modificarea medie a durerii VAS la șase luni a fost de –15,2 mm în grupul cu metotrexat și –7,7 mm în grupul placebo.

Posibil tratament și efecte adverse

Cercetătorii au concluzionat că metotrexatul a avut un „efect moderat, dar potențial semnificativ din punct de vedere clinic” asupra reducerii durerii.

„Pe baza acestor rezultate, utilizarea metotrexatului poate fi luată în considerare în gestionarea osteoartritei mâinii cu un model inflamator”, a spus Cicuttini. „Acest lucru oferă clinicienilor o opțiune de tratament pentru acest grup, care tinde să sufere mai multe leziuni articulare.”

Efectele adverse au fost observate la 62% dintre participanții din grupul cu metotrexat și 60% dintre participanții din grupul placebo. Efectele secundare frecvente ale metotrexatului includ greața, vărsăturile și pierderea poftei de mâncare, care pot fi gestionate cu ușurință. Dacă este luat pentru o perioadă lungă de timp, metotrexatul poate provoca leziuni hepatice.

De asemenea, deoarece metotrexatul scade activitatea sistemului imunitar, cei care îl iau pot fi predispuși la infecții.

„Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili dacă efectul metotrexatului se extinde peste șase luni, pentru cât timp trebuie să tratăm pacienții și dacă metotrexatul reduce afectarea articulațiilor la pacienții cu osteoartrită a mâinii și inflamație asociată”, a spus Cicuttini.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: