Sari la conținut

Așa poți să slăbești după vârsta de 40 de ani

După 40 de ani, 50% din femei se îngraşă cu circa trei kilograme. Acesta nu este motiv de panică şi nici să te facă să recurgi la diete haotice, periculoase pentru sănătate. Mai bine respectă câteva reguli simple, care te vor menţine în formă!

Greutatea ideală şi vârsta

Pericolul de a te îngrăşa constant după 40 de ani trebuie să-ţi dea de gândit şi, de aceea, ajutorul cel mai eficient ţi-l acordă medicul nutriţionist.

El îţi va calcula indicele de masă corporală, ţinând cont de vârstă şi de dis­tribuţia gră­simii în jurul taliei.

Colăceii de pe abdomen trădează un risc crescut pentru boli metabolice şi ­cardiovasculare, indiferent de greu­tatea corporală.

NU dietelor drastice!

Orice cură ai alege, trebuie să slăbeşti treptat, pentru că altfel apar dereglări în ­organism şi se ac­centuează apariţia ridurilor. Cu fiecare kilogram pierdut, sânii se micşorează, obrajii se „scobesc“, rotunjimile siluetei se pierd, dar este posibil să nu scapi de niciun centimetru din talie!

Aşa că mai bine fă exerciţii pentru a-ţi modela silueta decât să te înfometezi. O dietă neechilibrată are efecte dezas­truoa­­se asupra sistemului osos, grăbind apa­riţia osteo­porozei.

Colesterolul rău, un pericol!

Pentru a avea un regim sănătos, în primul rând trebuie să alegi alimente sănătoase şi diversificate. Pierderea câtorva kilograme va fi mult mai rapidă. Redu consumul de grăsimi saturate, nu mânca mezeluri, brânzeturi grase şi produse tip fast-food. Consumă peşte, foloseşte ulei de măsline nu numai în salate, ci şi la gătit. Evită prăjelile şi sosurile!

Atenţie la masa musculară

Nu există diete miraculoase. Dacă ţii regim doar câteva săptămâni, kilogramele pe care le pierzi vor fi din masa mus­culară şi din substanţele nutritive esenţiale, nu din grăsime. Muşchii tind să se „topească“, grăsimea va migra pe alte zone ale corpului şi va apărea ­fe­nomenul yoyo, când orga­nismul sto­­chează tot ce primeşte, deci te vei îngrăşa.

Con­su­mă alimente care cresc mai puţin nivelul glicemiei şi secreţia de insulină, pentru că astfel scade şi ritmul de stocare a grăsimilor. Înlocuieşte dulciurile cu fructe, pâinea albă cu cea neagră şi cereale integrale şi mănâncă legume.

Profită de antioxidanţii naturali

Mănâncă des afine, mure, fragi, zmeură, prune, roşii, varză, broccoli, conopidă, ri­diche neagră, anghinare şi kiwi. Completează gama anti­oxidanţilor bând ceai verde.

Mişcarea, condiţie de bază

Este aproape imposibil să slăbeşti sănătos fără să faci mişcare. Mersul pe jos, o plimbare de seară nu pot fi decât plăcute. Renunţă la lift şi foloseşte scările, fă dimineaţa gimnastică şi te vei simţi mai bine, cu un tonus ridicat.

Dacă ai posibilitatea, cumpără-ţi o bicicletă me­dici­nală, pe care să exersezi zilnic. Poţi să pedalezi 30 de minute în fiecare seară, în timp ce te uiţi la ştiri sau la serialul tău preferat.

Trucuri pentru slăbit

Elimină gustările nesănătoase.

Mănâncă des (la 3-4 ore), în cantităţi mici.

Nu consuma alimente interzise (grăsimi „rele“, zahăr).

Redu cantitatea şi aportul caloric al alimentelor care îngraşă în favoarea celor care te ajută să slăbeşti, cum sunt salatele, legumele şi fructele  crude.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel