luni, septembrie 26, 2022

Actorul Ashton Kutcher, în vârstă de 44 de ani, se confruntă cu vasculita, o boală autoimună foarte gravă care îi afectează văzul, auzul, dar și capacitatea de a merge.

Actorul a explicat faptul că în urmă cu aproape doi ani a avut parte de primul episod de acest fel, care din păcate i-a afectat grav vederea, dar și auzul. La scurt timp după aceste simptome, Ashton Kutcher a observat că are probleme și la nivelul echilibrului.

Te-ar mai interesa: Franța: Pastila de a doua zi, gratuită pentru toat...

„În urmă cu doi ani, am avut această formă ciudată, super rară de vasculită, care mi-a distrus vederea, mi-a distrus auzul și echilibrul”, a declarat actorul într-un episod din seria “Running Wild with Bear Grylls: The Challenge”, conform Access Hollywood.

Nu știu dacă voi putea să mai văd vreodată

Vedeta de la Hollywood recunoaște că i-a fost foarte greu în tot acest timp, iar pentru a se recupera a avut nevoie de nu mai puțin de un an.

„Mi-am pierdut vederea, auzul şi echilibrul, fiindu-mi foarte greu să merg. Mi-a luat mai mult de un an ca să mă pot reface totul. Nu știu dacă voi mai putea auzi vreodată”, a declarat el.

Te-ar mai interesa: Semne și simptome de avertizare că ai un atac de c...

Soțul lui Kunis a declarat, de asemenea, că se simte extrem de norocos pentru faptul că este în viață, chiar dacă depășește cu greu aceste momente. Mai mult, starul de la Hollywood recunoaște că nimeni nu poate aprecia cu adevărat un anumit lucru până când nu îl pierde.

„Nu apreciezi cu adevărat până când nu dispare, până când spui: Nu știu dacă voi putea să mai văd vreodată, nu știu dacă voi mai putea auzi vreodată. Nu știu dacă voi mai putea merge vreodată”, a adăugat el, conform Daily Mail.

Te-ar mai interesa: Calendar ortodox octombrie. Zilele de sărbătoare c...

După ce a aflat de la medici cruntul diagnostic, Ashton Kutcher a dezvăluit, pe contul personal de Twitter, în ce stare de sănătate se află: „Înainte de a se declanșa o grămadă de zvonuri. Da, am avut un episod rar de vasculită în urmă cu 3 ani și am avut ceva deficiențe”.

Ce este vasculita

Vasculita presupune inflamatia vaselor de sange, ceea ce poate sa provoace probleme serioase la nivelul sistemului nervos. Din cauza acestei afectiuni, pacientul poate avea dureri puternice de cap, poate sa piarda in greutate, sa aiba transpiratii nocturne si sa se confrunte cu slabirea fortei musculare. De asemenea, pacientii cu vasculita se pot confrunta cu o scadere brusca a calitatii vederii, cu furnicaturi la nivelul mainilor si al picioarelor.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre derapajele lui Meghan. Era „o nasc...

Vasculita este o boala care poate sa se declanseze la orice persoana, indiferent de sex sau de varsta. Cu toate acestea, sunt anumite afectiuni preexistente care ar putea sa creasca riscul de aparitie a acestei boli. Pot sa apara complicatii in situatia pacientilor care au anumite afectiuni auto imune, asa cum este cazul celor cu lupus, sclerodermie sau artrita reumatoida, dar si in situatia persoanelor diagnosticate cu hepatita B sau C. De asemenea, un risc crescut de vasculita a fost observat si in situatia pacientilor cu boli oncologice sau hematologice, asa cum este leucemia.

Te-ar mai interesa: Horoscop 27 septembrie 2022. Motiv de bucurie pent...

Simptome de vasculita

Simptomele in caz de vasculita pot sa fie foarte diverse, avand in vedere faptul ca boala afecteaza orice sistem si orice organ. Atunci cand afecteaza pielea, se pot observa modificari in punct de vedere al culorii, al aspectului sau al texturii. In situatia in care aportul sanguin la nivelul nervilor scade, in prima faza ar putea sa apara o senzatie neplacuta, urmata de pierderea sensibilitatii in zona respectiva.

Atunci cand este vorba despre vasculita cu localizare cerebrala, se poate ajunge la infarct cerebral. Daca vasculita se manifesta la nivel cardiac, pacientul poate sa sufere un infarct miocardic. La nivel renal, vasculita poate sa duca in timp la declansarea insuficientei renale cronice. In unele situatii simptomatologia nu este specifica, putand sa avem de-a face cu simptome de tip general, asa cum sunt febra sau oboseala.

Tratamentul recomandat in vasculita

Pentru ca tratamentul sa fie eficient, este important sa se cunoasca exact care sunt organele afectate si cat de mare este gradul de afectare. In situatia pacientilor la care vasculita este consecinta unei reactii alergice, exista posibilitatea ca problema sa dispara de la sine, fara sa fie nevoie de un tratament anume. In cazul in care sunt afectate organe vitale, precum rinichii, sistemul cerebral sau plamanii, tratamentul trebuie sa fie administrat cu promptitudine si sustinut cu intensitatea necesara. De asemenea, pentru a trata vasculita, medicii pot sa recomande citostatice.

Sunt aceleasi medicamente ca pentru pacientii bolnavi de cancer, insa dozele utilizate sunt mult mai mici in situatia pacientilor cu vasculita. Motivul pentru care se administreaza citostatice este acela ca pot sa suprime raspunsul imun anormal, adica acela care determina afectarea vaselor de sange.

Avand in vedere faptul ca bolile vasculitice sunt afectiuni grave, de foarte multe ori tratamentul poate sa constea in alternative cu efecte secundare destul de periculoase

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private