marți, noiembrie 30, 2021

Asociația Pro-consumatori atrage atenția consumatorilor asupra unor produse neconforme în piață: dezinfectanții. Aceștia sunt pe bază de metanol și pot prova orbirea utilizatorilor.

Specialiștii trag

Te-ar mai interesa: Un medic atenționează. Greșeala pe care o fac mulț...

un semnal de alarmă și spun că multe dintre aceste produse atacă sistemul nervos și pot provoca chiar decesul. Au fost transmise alerte din mai multe țări Germania, Franța, Polonia cum că ar exista nouă produse nocive. Pe platforma Safety Gate putem urmări care sunt produsele considerate a fi periculoase.

Dezinfectanții neconformi în piață

„Astăzi, 27 noiembrie 2020, Comisia Europeană a făcut cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate – Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – existenţa pe piaţa Uniunii Europene  a 9 mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi,

Te-ar mai interesa: O nouă informație îngrijorătoare despre varianta O...

produse descoperite de autorităţile cu responsabilităţi în privinţa supravegherii pieţei produselor care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor din următoarele ţări: Marea Britanie, Germania şi Franţa”, informează apc-romania.ro

Medicul Radu Ţincu a explicat efectele pe care le pot avea dezinfectanţii atunci când sunt folosiţi în exces şi pe suprafeţe mari.

Alcoolul metilic poate duce la orbire definitivă

“Alcoolul metilic determină în primă fază o toxicitate la nivelul nervului optic, vorbim de o neuropatie optică care poate duce la orbire definitivă. Ceea ce

Te-ar mai interesa: Directorul Moderna anunță un nou vaccin pentru Omi...

trebuie să ştim este că doza pentru a se produce această complicaţie oculară este foarte mică, undeva la 7, 8 ml de alcool metilic pentru o persoană adultă poate determina orbirea definitivă a cesteia. Dacă discutăm de cantităţi mai mari de alcool metilic putem să ajungem chiar la deces. Cantitatea care poate ucide acum o persoană adultă este undeva la 50, 60 ml din acest alcool”, a mai percizat medicul Radu Ţincu.

Mai bine de jumătate de milion de român folosesc dezinfectanți despre care nu cunosc proprietățile, criteriul de achiziție fiind prețul cât mai redus.

Întrebat dacă la folosirea

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că ai lipsă de potasiu – min...

sporadică nivelul toxicităţii este periculos, medicul Radu Ţincu, a precizat “Nu, la asemenea folosiri nu poate determina toxicitate sistemică, pentru că este vorba de o cantitate foarte mică, în plus de atât, după utilizare o mare parte din acest alcool se evaporă la nivelul tegumentelor.

Riscurile majore sunt dacă folosim pe o suprafaţă extinsă a tegumentului şi, evident la copii, doza este raportată la greutatea corporală, astfel încât un copil poate să aibă complicaţii oculare definitive cu orbire la cantitate foarte mica, 1 sau 2 ml de alcool metilic”.

Te-ar mai interesa: Bill Gates: Aceste două strategii ar putea control...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri