Sari la conținut

Asociația Psihologilor din România răspunde solicitării Coaliției pentru Egalitate de Gen. Educația sexuală, homosexualitatea și masturbarea: clarificări științifice

Asociația Psihologilor din România răspunde solicitării Coaliției pentru Egalitate de Gen. Educația sexuală, homosexualitatea și masturbarea: clarificări științifice.

Asociația Psihologilor din România (APR) face o serie de precizări științifice despre câteva subiecte la ordinea zilei, subiecte care provoacă discuții pro și contra în societatea românească. Într-un comunicat publicat pe site-ul asociației, sunt prezentate câteva clarificări privitoare la educația sexuală, homosexualitate și masturbare.

Asociația Psihologilor din România răspunde solicitării Coaliției pentru Egalitate de Gen

„Deși subiectele din sfera intimității pot fi inconfortabile sau controversate, ele sunt importante și sperăm că aceste precizări vor constitui un reper pentru a distinge între argumentele rezonabile și cele nefondate pe aceasta temă de interes public. Faptele (i.e., dovezile științifice) nu sunt nici ideologice, nici politice.

Literatura de specialitate evidențiază o serie de beneficii importante ca urmare a implementării programelor de educație sexuală în școli. Astfel, accesul copiilor la informații relevante privind sexualitatea umană, adaptate pentru specificul vârstei, promovează pe termen scurt, mediu și lung sănătatea fizică și mentală a copiilor și a adolescenților. Educația sexuală în școli constituie un factor de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, a sarcinilor nedorite, precum și împotriva formelor de abuz sexual și a violenței bazate pe gen.

Îi încurajăm pe psihologi, profesori, guvernanți, parlamentari și alți decidenți să urmeze recomandările ghidurilor internaționale de bune practici în materie de educație sexuală, fiind conștienți de concluziile derivate din cercetarea științifică”, se arată în comunicatul APR.

Educația sexuală, homosexualitatea și masturbarea: clarificări științifice

Pe aceste teme, este o clarificare științifică în premieră de la for specializat în România.

Despre educație sexuală

„În baza cercetărilor empirice publicate în jurnalele științifice de specialitate, analizate inclusiv în ghidurile internaționale de referință, concluzionăm că educația sexuală în școli:
nu crește activitatea sexuală și nici comportamentele sexuale riscante, ba chiar contribuie la amânarea începerii vieții sexuale și la responsabilizare;

  • nu crește rata de infectare cu boli cu transmitere sexuală;
  • reduce frecvența sarcinilor nedorite;
  • crește frecvența utilizării mijloacelor contraceptive (e.g., prezervative);
  • dezvoltă cunoștințele copiilor, adolescenților și tinerilor despre sexualitate, relații, emoții și sănătate;
  • este mai eficientă decât programele care promovează abstinența;
  • în timp, poate reduce rata violenței de gen și contribuie la reducerea ratei de abuz sexual.”

Despre homosexualitate:

„Consensul științific internațional, reflectat atât prin manualele de diagnoză, cât și prin pozițiile asociațiilor internaționale de psihologie, este că atracția sexuală față de persoane de același sex nu reprezintă o boală sau o tulburare mintală. O tulburare mintală, prin definiție (conform DSM-5 și ICD-11), constă într-o serie de modificări care produc în sine suferință ori afectarea funcționării în viața de zi cu zi (calitatea vieții, relațiile sociale și/sau performanța academică ori la locul de muncă), ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor atrase de același sex, decât în măsura în care sunt hărțuite, umilite, sau discriminate.”

Despre masturbare: 

„Comportamentele de auto-stimulare (masturbarea) sunt obișnuite și apar natural în dezvoltarea copilului, încă de la vârste timpurii, din etapa de explorare. În sine, acestea nu sunt periculoase și nu conduc la dezvoltarea unor tulburări pe termen lung. Dimpotrivă, se pare că pedepsirea acestor comportamente, înjosirea/umilirea copilului și rușinea asociată cu pedeapsa pot conduce, mai degrabă, la probleme în dezvoltarea acestuia. Este recomandată o atitudine deschisă, normalizatoare din partea părintelui, completată de instrucțiuni comportamentale cu privire la momentele și situațiile în care aceste comportamente sunt adecvate (de ex., nu într-un cadru social).”

Aceste precizări din partea Asociației Psihologilor din România au venit în urma unei solicitări din partea Coaliției pentru Egalitate de Gen.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: