Sari la conținut

Aspirina. De ce ar fi mai bine să nu o luați în fiecare zi

aspirina
Dursa foto: Doctotul Zilei
Medicament comun care reduce riscul de cancer colorectal

Aspirina. Un nou studiu subminează strategia de prevenire a bolilor cardiovasculare de a lua puțină aspirină în fiecare zi. Explicații.

În Statele Unite, ca și în Franța, și de zeci de ani, aspirina în doze mici (75 până la 160 mg) a fost prescrisă pentru a preveni accidentele cardiovasculare.

Care sunt riscurile folosirii aspirinei pentru a preveni bolile cardiovasculare?

aspirina
Surs foto: arhivă Doctorul Zilei

Dar această recomandare este în declin de ceva timp, din cauza studiilor care sugerează că o astfel de practică ar fi inutilă, dacă nu chiar periculoasă. Cel mai recent studiu tocmai a fost publicat pe 25 iunie 2024 în revista Annals of Internal Medicine (sursa 1). Realizat folosind datele de sănătate de la peste 160 de milioane de adulți, acest lucru sugerează că utilizarea aspirinei pentru prevenirea primară a bolilor cardiovasculare, adică fără antecedente personale, rămâne larg răspândită în rândul adulților americani, în ciuda recomandărilor a două societăți învățate Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană a Inimii.

În detaliu, datele au arătat că utilizarea aspirinei a scăzut din 2018 până în 2019, după ce Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană a Inimii au recomandat împotriva utilizării aspirinei pentru prevenirea primară la persoanele în vârstă, din cauza studiilor „dependente”. O astfel de utilizare „abuzivă” a aspirinei a fost de fapt asociată cu un risc potențial crescut de cancer sau de sângerare internă.

Dar chiar și după această scădere încurajatoare a utilizării preventive a aspirinei, aproape o treime dintre adulții cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, fără boli cardiovasculare cunoscute, încă foloseau aspirina în 2021 și aproape unul din 20 a folosit-o chiar și fără sfatul medicului. 25,6 milioane de adulți au raportat că au consumat aspirina în Statele Unite, iar 18,5 milioane de adulți în vârstă de 60 de ani sau mai mult au folosit aspirina în 2021.

Alte măsuri la fel de eficiente în prevenire

În Franța, deși nu avem cunoștință de astfel de date, cele mai recente recomandări ale Înaltei Autorități de Sănătate pe această temă datează, evident, din iunie 2012, și încă indică faptul că utilizarea aspirinei (și a altor antiplachetare) este posibilă în prevenția primară, „ când riscul cardiovascular este mare ”.

Pentru autorii acestui nou studiu, aceste rezultate evidențiază necesitatea urgentă a medicilor de a aborda subiectul și de a discuta despre beneficiile și riscurile cu pacienții lor vârstnici. Acest lucru este pentru a nu-i pune în pericol inutil pentru sănătatea lor, dacă nu au antecedente de boli cardiovasculare sau boli cardiovasculare diagnosticate.

Amintiți-vă că în prevenția primară, o alimentație sănătoasă, echilibrată și un stil de viață sănătos, suficient de activ, dacă este posibil fără tutun sau alcool în exces, reduc deja substanțial riscul de incidente și boli cardiovasculare. De asemenea, este mai bine să vă consultați medicul înainte de a începe orice tratament preventiv cu aspirină.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel