duminică, decembrie 4, 2022

Cafeaua este o băutură consumată pe scară largă în Occident și se știe deja că are numeroase beneficii pentru sănătate.

Majoritatea oamenilor o fac zilnic, fiind deja un obicei, organismul fiind deja obișnuit cu efectele sale.

Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că cafeaua conține cofeină și, prin urmare, are proprietăți psihoactive. Nu este vorba despre o componentă deosebit de dăunătoare pentru organism, dar unele cantități pot avea consecințe diferite.

Te-ar mai interesa: Secret de la dr. Bilic. Cum ne păstrăm organismul ...

Sindromul de abstinență

De fapt, cofeina este o substanță dependentă, care poate provoca simptomele unui anumit sindrom de sevraj odată cu încetarea consumului, așa cum este expusă de pagina Healthline. Cu această situație se confruntă un consumator obișnuit de cafea dacă încetează brusc să bea băutura.

Semnul cel mai frecvent raportat este durerea de cap. Are o explicație destul de simplă: cofeina este un vasodilatator, care reduce fluxul de sânge către creier și crește tensiunea arterială. La îndepărtarea bruscă, există o creștere a acelui flux care este cauza acestui simptom enervant. Din fericire, este ceva tranzitoriu care se va atenua în timp.

Te-ar mai interesa: Magda Vasiliu: Cu ce mi schimba mie viața faptul c...

Următorul lucru care se poate observa este o creștere a oboselii, așa cum ne-am putea imagina dacă ținem cont că sunt tocmai mulți cei care consumă cafea pentru a o combate.

Cofeina blochează receptorii de adenozină, un neurotransmițător care semnalează organismului nostru că suntem obosiți;

Fără cofeină disponibilă, adenozina disponibilă se leagă din nou de receptorii săi, provocând acest sentiment, energie scăzută și dificultăți de concentrare.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns din vinetele congelate. Nu mai c...

În mod similar, atât dependența fizică, cât și cea psihologică pot determina unii oameni să experimenteze chiar simptome de anxietate, iritabilitate și depresie dacă încetează să bea cafea brusc.


Schimbări după câteva zile

Aceste senzații încetează în timp, de obicei între o săptămână și șapte zile. Mai târziu, se vor putea observa câteva efecte pozitive minore ale încetării consumului de cafea.

De exemplu, este obișnuit ca durata de atenție să fie mai stabilă în timpul zilei, mai degrabă decât mai mare dimineața și să scadă, deoarece nu este la fel de dependentă de aportul de cofeină al organismului.

Te-ar mai interesa: La ce trebuie să fim atenți când consumăm miere și...

De asemenea, datorita proprietatilor stimulatoare ale bauturii, este obisnuit ca renuntarea la ea sa imbunatateasca calitatea somnului, reducand de fapt oboseala din timpul trezirii.

În cele din urmă, cafeaua este foarte diuretică, așa că persoanele care încetează să o consume vor observa și urinare mai puțin frecventă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private