miercuri, martie 22, 2023

Există diete care te ajută să slăbești câteva kilograme, diete care se transformă într-un stil de viață și în urma cărora rezultă un corp tonifiat și diete care ajută memoria și sistemul cognitiv. De fapt este vorba despre una singură – dieta mediteraneeană.

O dietă bogată în grăsimi sănătoase – acizi grași, uleiuri din pește, nuci, ulei de măsline, legume poate să îți protejeze și chiar să îți îmbunătățească sistemul cognitiv, ducând la o mai târzie deteriorare a acestuia. O dată cu înaintarea în vârstă, dacă nu se fac exerciții, nu se mânâncă sănătos, organele noastre, împreună cu creierul încep să se deterioreze. Dieta mediteraneeană se bazează strict pe ingredientele enumerate mai sus și sunt foarte multe articole care i-au prezentat avantajele (luptă împotriva obezității, bolilor de inimă, demenței, infarctelor).

Te-ar mai interesa: TOP 5 surse naturale de potasiu, un mineral care m...

Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine arată cum dieta mediteraneeană îmbunătățește funcțiile cognitive ale organismului. Pentru studiu au participat 447 de oameni sănătoși cu vârsta medie de 67 de ani. Participanții erau din punct de vedere cognitiv sănătoși, însă aveau un mare risc de boli de inimă și au trecut pe o dietă mediteraneeană. Astfel, 155 dintre ei au consumat cu 1 litru mai mult/săptămână ulei de măsline extravirgin, 147 și-au suplimentat dieta cu un mix de alune, nuci, alune de pădure și 147 care au fost rugați să mânânce produse cu grăsime puțină și nu cele pe care le consumă mediteraneenii. Participanții au urmat aceste diete timp de 4 ani, în care au fost la control și s-a obervat că o dietă bazată pe nuci, ulei de măsline, pește și legume este cea mai bună pentru creier.

Te-ar mai interesa: STUDIU. Toate contraceptivele hormonale cresc risc...

„Din ce am obervat nucile și uleiul de măsline ajută enorm la combaterea efectelor pe care le are îmbătrânirea asupra creierului” spun autorii studiului.

Pe lângă aceste alimente se mai poate consuma și păina din grâu integral, legume precum fasolea și mazărea, fructe, un pahar de vin roșu ocazional și ulei de măsline, avocado, în locul untului.

A.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private