Sari la conținut

Astigmatismul, boala care se caracterizează prin vedere neclară la toate distanțele

Astigmatismul este o tulburare de refracție, o afecțiune des întâlnită la nivelul ochilor care de cele mai multe ori apare de la naștere.

De multe ori, astigmatismul este însoțit și de alte probleme oftlamologice așa cum este miopia sau hipermetropia. Vederea neclară la toate distanțele este principalul simptom al astigmatismului.

Medicii spun că astigmatismul este afecțiune în care puterea de refracție a ochiului nu este identică în toate meridianele. Uneori, apare și la vârsta adultă, de regulă după ce are loc un traumatism la nivelul ochilor, dar de cele mai multe ori boala apare la naștere. Totodată, astigmatismul apare mai frecvent la copiii ai căror părinți au astigmatism De asemenea, se estimează că astigmatismul apare mai des la copiii născuți prematur.

Citeste si:

În literatura de specialitate există două tipuri de astigmatism:

  • astigmatism de conformație – adică cel congenital. Este prezent la ambii ochi și este simteric.
  • astigmatism dobândit – care apare după un traumatism, accident, operații oculare.

Principalele simptome sunt: vederea încețoșată, scăderea vederii, cefalee puternică, noaptea vederea se realizează cu mare greutate. Pacientul va apropia de exemplu, cartea atunci când vrea să citească. De asemenea, simptomele sindromului ochilor uscați își pot face simțită prezența. Formele severe ale astigmatismului sunt caracterizate prin vedere neclară sau distorsionată.

Diagnosticul este stablit de medicul specialist oftalmolog în urma unor investigații de specialitate. De exemplu, în cadrul examenului oftalmologic, pacientul va confunda literele H cu N, dar și cifra 6 cu 8.

Vestea bună este că formele ușoare ale astigmatismului se rezolvă prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Doar cazurile grave necesită o intervenție chirurgicală numită și keratotomie astigmatică sau la intervenția cu laser.

Ochelarii de vedere au lentile cu formă cilindrică sunt utili mai ales pentru vederea la distanță, iar lentilele de contact au particularitatea de a-și reveni la normal după ce pacientul clipește. Din păcate, de cele mai multe ori, astigmatismul se asociază cu miopia sau cu hipermetropia. De asemenea, foarte rar, astigmatismul nu necesită tratament.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.