Sari la conținut

Astmul bronşic. Boala de care suferă 1 milion de români

Astmul bronşic. România este iar campioană, aproximativ un milion de români suferă de astm, cea mai frecventă boală cronică a copiilor. Schimbările climaterice şi poluarea au impact direct asupra sănătăţii oamenilor. Mai ales a sănătăţii plămânului. Evident calitatea aerului este importantă pentru sănătate.

Astmul bronşic. Boala de care suferă 1 milion de români

În acest sens, OMS trage semnalul de alarmă, creșterea este alarmantă. De 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare decât la nivel mondial.

  • La nivel Mondial, suferă de astm aproape 350 milioane de oameni
  • Prevalența bolii crește cu 50% la fiecare 10 ani
  • Astmul este cea mai frecventă boală cronică a copiilor iar astmul alergic este cea mai frecventă formă de astm întâlnită la copii
  • Mortalitatea provocată de astm în România este de 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare decât la nivel mondial.

Ziua Mondială a Astmului se aniversează  pe 3 mai

Anul acesta, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) a ales să marcheze acest moment cu organizarea unui eveniment în parteneriat cu Asociația OncoGen la Timișoara începând cu ora 13.00.

 

“În România sunt 900.000 de oameni care suferă de astm, conform datelor Institutului Național de Statistică, din care cel puțin 60% sunt alergici, corespunzând unui număr de aproximativ 500.000 de pacienți.

Majoritatea pacienților cu astm alergic prezintă și simptome de rinoconjunctivită alergică. Dintre pacienții cu astm, un procent de 2-5% evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe.

Aceștia au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgență sau internări, toate generatoare de costuri mari pentru sistemul de sănătate publică, absenteism de la locul de muncă și alterarea calității vieții pacientului inclusiv risc de deces.

Conform datelor publicate de Universitatea Washington în sistemul VizHub.healthdata.org povara creată de astm în România se concretizează prin mortalitate de 1,3 la 100.000”, a declarat președintele SRAIC, profesor dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Ce sete astmul?

Este o boală inflamatorie a căilor respiratorii, care determină simptome caracteritice: tuse, în special noaptea, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, senzație de constricție, durere sau presiune la nivel toracic.

Nu orice persoană cu astm are aceleași simptome în același mod. Simptomele de astm pot varia, de asemenea ca intensitate, de la ușoare până la severe. Unele persoane cu astm pot avea perioade îndelungate fără niciun simptom, cu agravarea periodică în timpul unei crize de astm. Alții ar putea avea simptome de astm în fiecare zi.

Simptome astm

În plus, unii oameni pot avea simptome doar în timpul exercițiilor fizice sau când suferă de infecții virale. Frecvent sunt asociate comorbidități, dintre care cele mai frecvente sunt din sfera ORL (rinita alergică, rino-sinuzita, polipoza nazală), din sfera digestivă (boala de reflux gastro-esofagian), obezitatea, dermatita atopică, boli psihologice (anxietate, depresie, tulburări de comportament).

Diagnostic

Diagnosticul de astm trebuie pus de către medic, necesitând cooperarea interdisciplinară, deoarece prezența comorbidităților poate avea un impact negativ asupra controlului bolii.

”Trebuie subliniat că pentru astm nu există vindecare. Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacienților, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este și mai costisitoare. Mulți pacienți rămân slab controlați, în ciuda tratamentului disponibil.

Astăzi, glucocorticosteroizii sistemici cu efectele lor secundare dăunătoare pot fi înlocuiți la mulți pacienți cu imunoterapie alergenică țintită sau terapii biologice țintite. Managementul astmului este o provocare serioasă pentru sănătatea publică și are efecte semnificative asupra performanțelor școlare, la muncă și sociale ale persoanelor care suferă de această boală. P

ovara financiară pentru pacienții cu astm din diferite țări occidentale variază de la 300 USD la 1.300 USD per pacient pe an (The Global Burden of Asthma, 2006)”, subliniază Președintele SRAIC, profesor dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Astmul este în prezent subdiagnosticat și subtratat, deși utilizarea noilor terapii a avut un impact pozitiv asupra controlului bolii. Boala este una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii cronice, cu două fenotipuri relevante clinic, astmul alergic și astmul non-alergic (intrinsec).

La nivel mondial, suferă în prezent de astm aproximativ 350 de milioane de persoane, iar prevalența bolii crește cu 50% cu fiecare deceniu. Se consideră astăzi că 2 din 3 astmatici are o formă de astm alergic.

Astmul este cea mai frecventă boală cronică a copiilor

În paralel a crescut și prevalența rinitei alergice, ceea ce relevă o tendință globală de creștere a prevalenței bolilor alergice respiratorii. Legat de vârsta de debut a bolii, astmul este cea mai frecventă boală cronică a copiilor iar astmul alergic este cea mai cel mai frecventă formă de astm întâlnită la copii. Pe măsură ce vârsta de debut a bolii este în perioada adultă, se estimează că astmul este de cauză non-alergică.

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică se alătură, ca în fiecare an, societăților academice medicale care promovează Ziua mondială a astmului, prin evenimentul care anul acesta are tema ”Reducerea decalajelor în îngrijirea astmului”.

Provocarea din acest an constă în stimularea colaborării interdisciplinare a medicilor implicați în tratamentul astmului cu societatea academică, pacienții și furnizorii de servicii medicale în scopul identificării decalajelor în îngrijirea astmului și soluționării lor dar și pentru promovarea implementării soluțiilor inovatoare la nivel local și global.

Decalajele actuale în îngrijirea astmului pe care ne dorim să le aducem în discuție în acest an vizează:

  • Accesul egal la diagnostic și tratament
  • Diferențe între îngrijirea pentru diferite grupuri socioeconomice, etnice și de vârstă
  • Diferențele între comunitățile și țările bogate și cele mai sărace
  • Comunicarea și îngrijirea prin interfața de îngrijire primară/secundară/terțiară
  • Comunicarea și educația oferită persoanelor cu astm (calitatea planurilor de îngrijire a astmului)
  • Cunoașterea astmului și conștientizarea astmului între furnizorii de servicii medicale
  • Prioritizarea între astm și alte afecțiuni cronice
  • Prescrierea de inhalatoare și monitorizarea aderenței și a capacității de a utiliza aceste dispozitive
  • Conștientizarea și înțelegerea publicului larg (non-astmatic) și a profesioniștilor din domeniul sănătății că astmul este o boală cronică (nu acută)
  • Diferențe între dovezile științifice și furnizarea efectivă de îngrijiri pentru persoanele cu astm
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel