Sari la conținut

AstraZeneca anunță colaborarea cu o companie de Inteligență Artficială pentru a dezvolta un medicament împotriva cancerului

Sursă foto: AstraZeneca

AstraZeneca a semnat un acord în valoare de până la 247 de milioane de dolari cu Absci Corporation din SUA pentru a proiecta un anticorp pentru combaterea cancerului, cea mai recentă legătură în eforturile de expansiune rapidă de utilizare a inteligenței artificiale pentru descoperirea de medicamente.

Colaborarea își propune să valorifice tehnologia de inteligență artificială (IA) a Absci pentru analiza proteinelor la scară largă pentru a găsi o terapie oncologică viabilă – un accent principal al producătorului de medicamente anglo-suedez AstraZeneca, anunță Financial Times.

Parteneriatul se adaugă la o serie de acorduri între marile companii farmaceutice și tinerele întreprinderi de inteligență artificială pentru a construi noi tratamente pentru boli și a reduce costurile dezvoltării acestora.

Sean McClain, fondatorul și directorul executiv al Absci, a declarat că aplicarea principiilor de inginerie la descoperirea medicamentelor a îmbunătățit potențialul de succes și o reducere a timpului petrecut în dezvoltare.

Acordul include o taxă inițială pentru Absci, finanțare pentru cercetare și dezvoltare și plăți de reper, precum și redevențe pentru orice vânzare de produs.

Absci, care are sediul în statul Washington și are un laborator de cercetare IA în New York, generează date de proprietate prin măsurarea a milioane de interacțiuni între proteine.

Apoi le folosește pentru a-și antrena modelul generativ de inteligență artificială și, în cele din urmă, pentru a proiecta și valida anticorpi viabili – proteine care vizează substanțele străine din organism.

Companiile nu au dezvăluit cu precizie ce tip de cancer vor viza.

Lupta cu cancerul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Înlocuirea chimioterapiei tradiționale cu medicamente țintite

Acordul face parte din planurile ambițioase ale AstraZeneca de a înlocui chimioterapia tradițională cu o nouă generație de medicamente țintite.

În octombrie, AstraZeneca a anunțat rezultatele studiilor clinice pentru noi tratamente pentru cancerele pulmonare și de sân – rezultate pe care le-a salutat drept o „realizare masivă”.

Colaborarea cu Absci a fost o „oportunitate incitantă” de a folosi IA pentru crearea de anticorpi a companiei, a spus Puja Sapra, un vicepreședinte senior AstraZeneca, care conduce cercetarea și dezvoltarea în inginerie biologică.

„IA ne permite nu numai să creștem succesul și viteza procesului nostru de descoperire a substanțelor biologice, ci și să sporim diversitatea produselor biologice pe care le descoperim”, a spus Sapra. „Aplicăm IA pe tot parcursul procesului nostru de descoperire și dezvoltare, prin construirea de capabilități interne și prin colaborări precum Absci.”

Medicamentele antitumorale care utilizează diverse tehnologii reprezintă un subiect important al colaborărilor dintre multinaționale de top din industria farmaceutică și companii mai mici care fac cercetări de ultimă oră.

​În septembrie, Moderna din SUA a convenit asupra unui acord care poate valorifica mai mult de 1,7 miliarde de dolari pentru a dezvolta vaccinuri și terapii împotriva cancerului cu Immatics din Germania. Compania germană folosește așa-numita tehnologie a receptorilor de celule T pentru a ținti proteinele asociate cu cancerul.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel