Sari la conținut

Britanicii susțin că Pfizer a provocat mai multe cheaguri de sânge decât AstraZeneca și că interzicerea vaccinului e de natură politică

vaccinarea cu AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca. ”Vaccinul Covid produs de Pfizer este legat de mai multe cazuri de cheaguri de sânge decât AstraZeneca – deci de ce UE nu îl interzice? Ipocrizia națiunilor europene a fost dezvăluită în timp ce Italia admite că decizia a fost politică,” susțin britanicii. 

Vaccinul Covid produs de Pfizer a fost legat de mai multe cheaguri de sânge decât cel al lui AstraZeneca potrivit rapoartelor din Marea Britanie.

Paisprezece țări eurpene, inclusiv Franța, Italia, Germania și Spania, au întors spatele vaccinului Universității Oxford din cauza temerilor nedovedite legate de apariția cheagurilor de sânge.

Autoritățile de reglementare din UE au revenit apoi asupra acestei probleme, insistând că nu există nicio dovadă că vaccinul provoacă efecte secundare periculoase.

Șefii Agenției Europene a Medicamentului (EMA) s-au declarat „ferm convinși” că vaccinurile AstraZeneca ar trebui să continue să fie folosite. Experții în materie de siguranță au declarat că un „număr foarte mic de oameni” au suferit tulburări de coagulare, dar nu există „niciun indiciu” că de vină ar fi vaccinul.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat, de asemenea, că vaccinul este sigur.

Concluziile despre siguranța vaccinului AstraZeneca

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson a declarat, de asemenea,  că vaccinul este sigur și a spus că ar fi „foarte fericit” dacă i se va administra AstraZeneca atunci când va merge să facă prima doză de vaccin.

Liderii UE au fost acuzați că riscă vieți cu deciziile „nesăbuite” de a opri fluxul de vaccinuri, oamenii de știință avertizând că boala produsă de SARS-CoV-2 este de 100.000 de ori mai periculoasă, în comparație cu mica posibilitate de apariție a unei probleme de coagulare.

Inclusiv datele de la autoritatea de reglementare a medicamentelor și a produselor de îngrijire a sănătății (MHRA) din Marea Britanie arată că mai multe persoane au raportat cheaguri de sânge după vaccinul Pfizer decât cel de la Oxford – chiar dacă vaccinul Pfizer nu a fost suspendat nicăieri, potrivit dailymail. 

Până la 28 februarie au existat 38 de rapoarte de la aproximativ 11,5 milioane de doze de Pfizer, comparativ cu 30 de la 9,7 milioane de doze AstraZeneca.

Raportul final

Șeful autorității de reglementare a medicamentelor din Italia, Nicola Magrini, a afirmat că interdicțiile din întreaga Europă fac parte dintr-un efect în lanț condus politic.

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) urmează să îşi prezinte astăzi ultimele descoperiri în investigaţia legată de vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului. Investigaţia are ca scop să afle dacă vaccinul are legătură cu apariţia trombozelor. Mai mult de 12 ţări au suspendat utilizarea vaccinului. Aproximativ 17 milioane de persoane au primit până în prezent cel puţin o doză din vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie şi UE. În cadrul acestui grup, mai puţin de 40 de cazuri de tromboze au fost raportate.

Agenţia a petrecut ultimele câteva zile analizând fiecare dintre aceste cazuri, pentru a vedea dacă poate stabili o legătură. Marţi, aceasta a afirmat că, până în prezent, nu există indicii ale faptului că vaccinul ar cauza cheagurile de sânge şi că beneficiile de a îl folosi depăşesc riscurile

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel