Sari la conținut

Atac de cord: 40% dintre femei se plâng de ACEST simptom în luna care a precede infarctul miocardic

atac de cord la femei
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome atac de cord la femei

Atac de cord: 40% dintre femei se plâng de ACEST simptom în luna care a precede infarctul miocardic

Studiile care evidențiază diferențele de sex în simptomele atacului de cord au fost larg contestate în ultimii ani, dar sunt în curs de desfășurare rapoarte despre simptome atipice la femei.

Un atac de cord, denumit medical infarct miocardic, apare atunci când alimentarea cu sânge a inimii se oprește brusc din cauza unui blocaj. Acest lucru are multe cauze cunoscute, dar un motiv major este acumularea de placă arterială, care poate apărea în diferite artere atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Cercetările timpurii sugerează că acest lucru ar putea cauza diferențe subtile în simptomele bolilor de inimă experimentate de bărbați și femei.

Atac de cord: 40% dintre femei se plâng de ACEST simptom în luna care a precede infarctul miocardic

Rareori este un semn de ceva grav, dar există dovezi care leagă afecțiunea de debutul unui atac de cord, deoarece ambele afecțiuni au caracteristici similare. În cercetările timpurii publicate în revista Circulation, cercetătorii au descoperit că indigestia a fost o apariție frecventă la femei în luna premergătoare evenimentului lor cardiac.

Aproximativ 39% din cohortă au raportat indigestie înainte de atac de cord, dar mai puține femei au raportat indigestie în timpul evenimentului în sine.

Scopul studiului a fost de a descrie cu acuratețe simptomele bolii coronariene ale femeilor pentru a oferi o imagine completă a semnelor de avertizare. Cercetătorii au afirmat că în lucrările lor anterioare, s-a stabilit că între 85 și 90% dintre femei au identificat o serie de simptome în perioada care a precedat un atac de cord.

Cele mai frecvente cinci simptome pe care femeile au raportat că le-au experimentat în luna anterioară evenimentului au fost:

  • Oboseală neobișnuită (71%)
  • Tulburări de somn (48%)
  • Dificultăți de respirație (42%)
  • Indigestie (39%)
  • Anxietate (36%)

În timpul atacului de cord, femeile au raportat că au:

  • Dificultăți de respirație (58%)
  • Slăbiciune (55%)
  • Oboseală neobișnuită (43%)
  • Transpirație rece (39%)
  • Amețeli (39%)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel