Sari la conținut

Atacul de cord este mai frecvent în perioadele cu multe petreceri. Iată de ce

alimente pentru inima
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
alimentele cu zahăr, periculoase pentru inima

Atacul de cord este mai frecvent când oamenii petrec mai multe zile. De Sărbători mesele îmbelșugate sunt o tradiție la români. Însă de cele mai multe ori, mesele copioase sunt regretate ulterior și principalele vinovate de durerile de stomac. De aceea, este indicat să le previi pe cât posibil pentru a te bucura în liniște de perioada de vacanță.

Sarmale, cârnați, tobă, friptură, mezeluri, cozonac, tort și alcool. Excesele alimentare duc la adevărate neplăceri de natură digestivă care pot lăsa urmări neplăcute sau mai grav se pot finaliza cu chemarea salvării în noaptea dintre ani. Cel mai ușor mod de a evita greața, balonarea, vărsăturile și de ce nu mahmureală de după petrecere este moderația. Moderația în ceea ce privește consumul de alcool dar și mâncarea. Nici să combini multe feluri de mâncare nu este indicat pentru organism, deși unde te duci vei fi invitat la masă, deci tentațiile culinare sunt la tot pasul.

Medicii spun că un criteriu al moderației este cantitatea de legume din farfurie care ar trebui să fie cel puțin jumătate din întreaga farfurie.

De asemenea nu trebuie să uiți că digestia proteinelor durează aproximativ 2-4 ore și necesită un mediu acid, în timp de digestia glucidelor se face în 40 de minute, într-un mediu alcalin. Alimentele rafinate, bogate în calorii, duc la perturbarea echilibrului enzimelor. De exemplu, de revelion dacă nu ești moderat poți consuma și 4000 – 6000 de calorii, adică dublu decât necesarul zilnic al unei persoane care are o greutate normală.

Dacă nu ești cumpătat te poți confrunta cu indigestie, arsuri stomacale, stări de vomă, balonări, crampe stomacale, chiar și constipație. Mai mult, an de an medicii atrag atenția asupra faptului că excesele alimentare din preajma sărbătorilor pot duce la atac de cord sau la declanșarea unei crize biliare.

Cel mai bine este să eviți. De aceea, este indicat să faci cât mai multă mișcare pentru ca metabolismul să-și poată accelera arderile și mănâncă cu măsură. Puțin și des. Ai grijă la porții să nu fie mari.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel