vineri, iunie 2, 2023

Semne ale colesterolului ridicat. Colesterolul ridicat (grăsimile lipidice) este un semn că ai prea mult colesterol rău, care crește șansa de a suferi de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate mortale.

Colesterolul ridicat este o tulburare a lipidelor, iar hiperlipidemia sau hipercolesterolemia include probleme ale ochilor, care variază de la vedere încețoșată până la vederea cu pete întunecate sau dureri oculare.

Te-ar mai interesa: Simptome care apar în toate tipurile de cancer și ...

Colesterolul ridicat poate fi periculos, ducând la blocarea sau deteriorarea arterelor. Câteva semne de colesterol ridicat care necesită atenție imediată sunt:

Xantelasma and other similar lesions - Refrakční Centrum Praha

Semne de colesterol ridicat în ochi: 1. Xantelasma

Este unul dintre cele mai frecvente simptome oculare care provoacă o nuanță gălbuie în jurul ochilor sau lângă nas. Potrivit cercetătorilor, aceste depuneri sunt cauzate de acumularea de colesterol sub piele.

Medicii spun că există multe probleme medicale asociate cu apariția xantelasmei palpebrale, inclusiv hiperlipidemia, diabetul și disfuncțiile tiroidiene. Xantelasmele sunt mai frecvente dacă oamenii:

 • Sunt obezi sau supraponderali
 • Fumează
 • Au diabet zaharat sau niveluri ridicate ale zahărului din sânge
 • Au hipertensiune arterială

Ocluziile venoase retiniene - Q Vision

2. Ocluzia venei retiniene

Ocluzia venei retiniene sau OVR este cauzată de un blocaj într-o arteră sau venă. Potrivit medicilor, atunci când fluxul de sânge din retină este blocat, adesea din cauza unui cheag care blochează vena retinei, starea se înrăutățește.

Te-ar mai interesa: Ce simți când inima nu primește suficient sânge. S...

Afecțiunea, spun medicii, este mai probabil să apară la persoanele cu diabet, posibil hipertensiune arterială și niveluri de colesterol cu lipoproteine cu densitate mare. 

Simptomele comune ale OVR sunt:

 • Schimbarea vederii la un ochi
 • Vedere neclară
 • Pete întunecate ale plutitorilor
 • Durere severă și ochi lăcrimați

Potrivit experților în sănătate, OVR apare mai ales la persoanele cu vârsta de 50 de ani sau peste.

Arcus Senilis (corneal arcus) – What is it? — Arthur Hayes Opticians, East Grinstead

3. Arcul cornean (Arcus Senilis) 

Arcul cornean este o afecțiune a ochilor în care se formează inele albastre sau gri în jurul corneei din cauza depozitelor mari de colesterol. Aceste inele, conform medicilor, sunt cunoscute și sub numele de hiperlipidemie familială, deoarece sunt o formă genetică transmisă prin familii.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

Persoanele care suferă de Arcus Senilis au niveluri anormal de ridicate de colesterol sau trigliceride în sânge și prezintă un risc extrem de ridicat de boli de inimă.

Potrivit experților în sănătate, această afecțiune poate fi tratată chirurgical atunci când depozitele de colesterol pot fi îndepărtate, deoarece creșterea nu provoacă disconfort sau durere semnificativă. De asemenea, inelul nu vă afectează capacitatea de a vedea.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Câteva proceduri chirurgicale care pot fi urmate sunt:

 • Ablația cu laser cu dioxid de carbon și argon
 • Excizie chirurgicală
 • Cauterizare chimică
 • Crioterapia
 • Electrodesicare

Oclusión de la arteria central de la retinay oclusión de una rama de la arteria retiniana - Trastornos oftálmicos - Manual MSD versión para profesionales

Semne de colesterol ridicat în ochi:4. Placa Hollenhorst

O placă Hollenhorst sau o embolă de colesterol face ochii îngălbeniți și refractili și este de obicei localizat la bifurcația arterei carotide. Ele tind să provină din arterele carotide sau din aortă.

Potrivit studiilor, afecțiunea se formează atunci când o bucată de colesterol, sau fibrină, se găsește în artera din retină, care provine dintr-o arteră mai mare din organism și poate fi un semn al unor probleme mai grave.

Te-ar mai interesa: Prea mult fier în sânge. Sideremia mare, semn de a...

Această placă este mai frecventă la adulții în vârstă. Poate cauza:

 • Accidente cerebrale
 • Pierderea vederii sau orbirea permanentă
 • Efectul asupra controlului motor
 • Efect asupra controlului senzorial

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private