Sari la conținut

Atenție: acest aliment obișnuit îți poate afecta tiroida

Boala Hashimoto
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala Hashimoto, afecțiune care afecteaza tiroida

Din cuprinsul articolului

Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, situată în partea din față a gâtului, care produce hormoni ce controlează numeroase funcții. De exemplu, aceștia afectează respirația, ritmul cardiac, greutatea, digestia și starea de spirit, potrivit Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină din SUA.

Cu toate acestea, există multe boli care pot fi cauzate de prea mulți sau prea puțini hormoni. Unele dintre ele sunt:

  • Gușă: mărire a tiroidei.
  • Hipertiroidism: Când glanda tiroidă produce mai mulți hormoni tiroidieni decât are nevoie organismul.
  • Hipotiroidism: Când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian.
  • Cancerul tiroidian
  • Noduli: Umflături la nivelul tiroidei.
  • Tiroidită: Umflarea tiroidei.

Acestea fiind spuse, portalul portughez de sănătate, nutriție și wellness Tua Saúde a dezvăluit că „există alimente care blochează absorbția și utilizarea iodului, care este un mineral cheie pentru producerea hormonului tiroidian, iar aportul minim recomandat de iod pentru adulți este de 75 ug pe zi, cu un maxim de 1100 ug pe zi”.

Alimentele care nu sunt atât de bune sunt „cărnurile afumate, sosurile și gustările, deoarece conțin unii conservanți care interferează cu absorbția iodului de către tiroidă și pot provoca hipotiroidism. Acești conservanți pot provoca, de asemenea, tulburări mai grave, cum ar fi unele tipuri de cancer.

Pe de altă parte, printre alimentele care ajută la reglarea tiroidei se numără fructele de mare, peștele de apă sărată, algele marine, ouăle, cerealele, laptele și produsele lactate, sarea de masă iodată, cărnurile, ciupercile, castanele, nucile, migdalele, semințele de dovleac, stridiile, puiul, fasolea, cerealele, organele și legumele.

Recomandări

În plus, pentru a avea grijă de tiroidă, pot fi urmate și alte recomandări:

1. Beți apă: consumul zilnic de apă este diferit pentru bărbați și femei, deoarece există diferențe în ceea ce privește aportul. Dar, în general, majoritatea bărbaților au nevoie de aproximativ 13 căni de lichid pe zi, iar majoritatea femeilor de aproximativ nouă.

2. Aveți o dietă sănătoasă: conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aceasta ar trebui să includă cel puțin 400 de grame (adică cinci porții) de fructe și legume pe zi; grăsimile nu ar trebui să depășească 30 % din aportul caloric total; consumul de zahăr liber ar trebui să fie limitat la mai puțin de 10 % din aportul caloric total, ideal fiind mai puțin de 5 % din aportul caloric total; și mai puțin de cinci grame de sare (aproximativ o linguriță) pe zi, iar sarea ar trebui să fie iodată.

3. Exerciții fizice: Ideea este de a face cel puțin 150 de minute de activitate aerobică moderată sau 75 de minute de activitate aerobică viguroasă pe săptămână, sau o combinație de activitate moderată și viguroasă, iar cele mai comune activități fizice includ mersul pe jos, mersul pe bicicletă și alergarea, toate acestea putând fi făcute la orice nivel de abilitate și putând fi practicate de toată lumea.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel