duminică, decembrie 4, 2022

Cercetările recente au scos la iveală că orele de somn ale oamenilor și timpul petrecut în pat pot influența riscul de a dezvolta demență. Mai exact, cine merge la culcare prea devreme și petrece prea mult timp în pat, e mai predispus la demență. 

Chiar și la cei care nu au dezvoltat demență, timpul prelungit petrecut în pat a fost asociat cu un declin cognitiv mai mare la persoanele cu vârste cuprinse între 60-74 de ani și la bărbați.

Te-ar mai interesa: Rețeta zilei: Cimbru, busuioc și mărar, elixir pen...

Cercetătorii sugerează monitorizarea funcției cognitive a adulților în vârstă care petrec mult în pat sau care merg prea devreme la culcare ca un potențial factor de risc pentru demență.

China are cei mai mulți bolnavi de demență, din lume. Cel puțin 6% dintre adulții în vârstă, sau una din 20 de persoane în vârstă de 60 de ani sau peste, trăiesc cu demență.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor despre somn și tulburări cognitive s-au concentrat asupra populațiilor caucaziene din America de Nord și Europa.

Un studiu recent bazat pe populație asupra persoanelor în vârstă din China rurală a asociat somnul prelungit și orele timpurii de mersc la culcare cu un risc crescut de demență.

Te-ar mai interesa: Ce faci când ai o urgență medicală în weekend? Dr....

De asemenea, studiul a constatat că chiar și la cei care nu au dezvoltat demență în timpul studiului, a existat încă un grad de declin cognitiv asociat cu somnul prelungit și mersul la culcare prea devreme. Cu toate acestea, această constatare a fost evidentă doar la persoanele în vârstă de 60-74 de ani și la bărbați.

Această investigație clinică apare în Journal of the American Geriatrics Society.

Te-ar mai interesa: Horoscopul banilor pentru decembrie. Mihai Voropch...

Legătura dintre somn și demență

Somnul este un proces biologic complex. Modificările legate de îmbătrânire în timpul și calitatea somnului sunt asociate cu tulburările cognitive.

„Este important ca studiile să evalueze alte populații decât cele albe (caucaziene), în mare parte urbane din America de Nord sau Europa de Vest. Acest studiu evaluează adulții din mediul rural din China […] cu practici socioeconomice, culturale, educaționale și stil de viață unice”, a explicat, pentru Medical News Today, dr. Verna Porter, neurolog și director al Departamentului de Demență, Boala Alzheimer și Tulburări Neurocognitive la Providence Saint John’s Health Center din SUA.

Te-ar mai interesa: „Chirurgia nu vindecă cancerul”. Se poate supravie...

Adulții mai în vârstă din China rurală merg de obicei la culcare mai devreme, se trezesc mai devreme și au un somn de calitate mai scăzută decât omologii lor albi sau oamenii din zonele urbane.

Studiile arată că demența apare mai des în regiunile rurale ale țării decât în ​​părțile dezvoltate.

Scopul prezentului studiu a fost să „examineze asocierile caracteristicilor auto-raportate ale somnului (de exemplu, timpul petrecut în pat, orele de somn, durata somnului, calitatea somnului) cu demența incidentă, boala Alzheimer și declinul cognitiv, luând în considerare potențialele lor interacțiuni cu caracteristicile demografice și genotipul APOE.

Te-ar mai interesa: ANPC trage un semnal de alarmă! La ce trebuie să f...

Cum afectează riscul de demență durata somnului mai mare de 8 ore

În timpul perioadei medii de urmărire a studiului de 3,7 ani, 97 dintre cei 1.982 de participanți au fost diagnosticați cu demență.

Vârsta medie a participanților la momentul inițial a fost de 70,05. Femeile reprezentau 59,6% din eșantion, 83% aveau vârste cuprinse între 60 și 74 de ani, iar 38,2% dintre subiecți nu aveau educație formală.

Riscul de demență a fost cu 69% mai mare pentru persoanele care au dormit peste 8 ore, față de cele care au dormit 7-8 ore. Riscul a fost, de asemenea, de două ori mai mare pentru cei care s-au culcat înainte de orele 21:00, față de orele 22:00 sau mai târziu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private