Din cuprinsul articolului
Potrivit unui nou studiu, consumul redus de alimente ultraprocesate, precum fast-food, gustări ambalate, mese pre-încălzite, crește riscul de probleme de sănătate la adulții tineri care contribuie la diabet.
O creștere a consumului de alimente ultraprocesate este asociată cu un risc mai mare de prediabet, în care glicemia ridicată în stadiu incipient poate duce la diabet de tip 2, au raportat cercetătorii în revista Nutrition and Metabolism.
Alimentele comune care cresc riscul de diabet la tineri
Mai multe alimente ultraprocesate în dieta unei persoane au fost, de asemenea, asociate cu o creștere a rezistenței la insulină, un alt factor care contribuie la diabet, au descoperit cercetătorii.
„Chiar și creșteri modeste ale consumului de alimente ultraprocesate pot perturba reglarea glucozei la adulții tineri cu risc de obezitate”, a declarat cercetătorul principal Dr. Vaia Lida Chatzi, profesor de științe ale populației și sănătății publice și pediatrie la Școala de Medicină Keck a USC, adăugând că „aceste rezultate indică dieta ca un factor modificabil al bolilor metabolice precoce și o țintă urgentă pentru strategiile de prevenire în rândul tinerilor”.
Alimentele ultra-procesate sunt fabricate în mare parte din substanțe extrase din alimente integrale, cum ar fi grăsimile saturate, amidonul și zaharurile adăugate.
De asemenea, conțin o gamă largă de aditivi pentru a le face mai gustoase, atractive și stabile la raft, inclusiv coloranți, emulgatori, arome și stabilizatori.
Exemplele includ produse de patiserie ambalate, cereale zaharoase, produse gata de consum sau gata de încălzire și mezeluri.
Rezultatele studiului
Pentru acest studiu, cercetătorii au urmărit un grup de 85 de tineri cu vârste cuprinse între 17 și 22 de ani, care erau supraponderali sau obezi, timp de patru ani.
Participanții:
- au completat chestionare alimentare,
- li s-a testat glicemia,
- au fost supuși unei provocări cu băuturi zaharoase pentru a-și verifica răspunsul la insulină.
Rezultatele au arătat că fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultra-procesate a fost asociată cu un risc cu 64% mai mare de prediabet și un risc cu 56% mai mare de probleme cu reglarea glicemiei.
Cei care au raportat că au consumat mai multe alimente ultra-procesate la prima vizită au fost, de asemenea, mai predispuși să aibă niveluri mai ridicate de insulină în timpul controalelor ulterioare – un semn precoce al rezistenței la insulină.
„Aceste descoperiri indică faptul că un consum de alimente ultra-procesate crește riscul de prediabet și diabet de tip 2 în rândul adulților tineri – și că limitarea consumului acestor alimente poate ajuta la prevenirea bolilor”, a declarat cercetătoarea principală Yiping Li într-un comunicat de presă. Ea este doctorandă în științe biomedicale cantitative la Dartmouth College din Lebanon, New Hampshire.
Cercetătorii au spus că studiile viitoare ar trebui să analizeze grupuri mai mari și să utilizeze o urmărire mai detaliată a dietei, pentru a afla care alimente prezintă cel mai mare risc.

