Sari la conținut

Atenție! Aceste tipuri de bere conțin cele mai multe E-uri!

InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 – 2019 pe 64 de produse tip bere cu fruct/aromă, ținând cont de rezultatele studiilor din 20152018 și 2019.

”Bem bere? Bem suc? Bem suc de fructe? Sau bere cu fructe? Ce înseamnă berea, ce sunt fructele? Până la urmă, ar fi indicat să citim eticheta, să știm sigur ce bem, mai ales în perioada de vară, când vrem să ne hidratăm. Noi am verificat, am citit etichetele, am cumpărat produsele și am ajuns la niște concluzii pe care vi le împărtășim și vouă. Așadar, citiți studiul comparativ pe berea cu fruct, descărcați aplicația gratuită InfoCons și s-ar putea ca la o masă la care bem o bere cu fruct și mâncăm niște snacks-uri să ne trezim că putem consuma chiar și 15 sau 20 E-uri,” a explicat Sorin Mierlea, președinte InfoCons. 

În cadrul studiului, au fost analizate produse cu următorii producători/distribuitori:

  • Bergenbier SA
  • Ursus Breweriess SA
  • Heineken Romania S.A.
  • Martens S.A.
  • Binding Brauerei AG, Germania
  • InBev Belgia S.A.
  • Brouwerij Liefmans, Belgia
  • Brasseries Kronenbourg S.A.
  • Halewood International Itd SRL
  • John Crabbie&Co
  • Bavaria N.V., Olanda
  • Privatbrauerei Eichbaum GmH&Co. KG, Germania
  • Castle Brewery Van Honsebrouk
  • Memminger Brauerei GMBH, Germania
  • Oettinger Brauerei GmbH
  • Primator a.s, Cehia
  • Bundaberg Brewed Drinks PTY LTD
  • Brasserie d’A Chouffe, Belgia
  • Dortmunder Actien-Brauerei GMBH, Germania
  • Castle Brewery, Belgia

Numărul  E-urilor variază  între 0 și 13.

Numărul maxim al E-urilor  în perioada 2015 -2019 este :

13    – numărul maxim al E-urilor regăsiți într-un produs în studiul din anul 2015;

10    – numărul maxim al E-urilor regăsiți într-un produs în studiile din 2018 și 2019.

Pe parcursul celor 3 ani de studiu în compoziția produselor de tip bere cu fruct/aromă au apărut modificări în ceea ce privește numărul  E-urilor.

Numărul aditivilor diferă în funcție de noile ingrediente care au fost folosite în prepararea băuturilor.

 

Produsele cu cel mai mare număr de E-uri au fost următoarele:

 

Nr. crt Produs An Nr. de aditivi
Bergenbier Fresh Grapefruit 2015 13
  Bergenbier Fresh Grapefruit 2018 – 2019 10
Stephans Brau Hefeweizen Grapefruit 2015 9
  Valentins Weibeer Grapefruit 2015 9
Solo malt Apple 2015 8
  Primator Chipper Grapefruit 2018 8
Solo malt Passion Fruit 2015 7
Stephans Brau Beer& Lemon 2015 6
  Primator Chipper Grapefruit 2015 6
  Bergenbier Fresh Lemon 2018 – 2019 6
  Crabbie’s Ginger Beer 2018 – 2019 6

 

Pentru a accesa tabelele cu numărul E-urilor regăsiți în produse în anul 2015, click aici, pentru anul 2018, click aici și pentru anul 2019, click aici.

 

  • Din punctul de vedere al tipurilor de E-uri (aditivilor alimentari )

În urma studiului în compoziția produselor de tip bere cu fruct/aromă apar modificări în ceea ce privește numărul aditivilor alimentari.

 

–          26 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2015;

–          21 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2018;

–          21 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2019.

 

 

1 Bergenbier Fresh Grapefruit 2015 E330; E335; E326; E504; E952; E954; E950; E951; E440; E410; E300; E132; E260
Bergenbier Fresh Grapefruit 2018 – 2019 E330, E332, E327, E504, E952, E954, E950, E951, E120, E410
2 Stephans Brau Hefeweizen Grapefruit 2015 E330; E290; E952; E950; E951; E954; E410; E440; E120;
Valentins Weibeer Grapefruit 2015 E330;  E951; E950; E952; E410; E440; E120; E954;  E290
3 Solo malt Apple 2015 E330, E270, E150c, E950, E951, E211, E999, E290
4 Primator Chipper Grapefruit 2018 E300, E120, E330, E332, E327, E504, E440, E410
5 Solo malt Passion Fruit 2015 E330, E338, E331, E950, E951, E211,E290
Stephans Brau Beer& Lemon 2015 E290; E330; E952; E950; E951; E954
Primator Chipper Grapefruit 2015 E332, E330, E410,E300, E120, E290
Bergenbier Fresh Lemon 2018 – 2019 E410, E330, E952, E954, E950, E951
Crabbie’s Ginger Beer 2018 – 2019 E330, E150d, E202, E223,E300, E331

 

Cei mai utilizați aditivi alimentari diferiți regăsiți în top 5 produse cu cele mai multe E-uri au fost :

 

–          acid citric (E330), găsit în 9 produse

–          acesulfam-K (E950), găsit în 7 produse

–          aspartam (E951), găsit în 7 produse

–          guma de carruba (E410), găsit în 5 produse

–          Cyclamates (E952), găsit în 5 produse

–          Zaharină (E954) găsit în 5 produse

–          acid ascorbic (E300), găsit în 4 produse

–          Pectină (E440), găsit în 4 produse

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel