Sari la conținut

Atenție! ANM a emis cod galben de caniculă. Cum să reduci eficient temperatura în habitaclul mașinii

transpirație
Sursă foto: arhivă Doctorul zilei
Transpirație excesivă

Din cuprinsul articolului

Atenție! ANM a emis cod galben de caniculă. Cum să reduci eficient temperatura în habitaclul mașinii!

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben de caniculă. În plină vară, când temperaturile sunt ridicate, o mașină parcată în soare se va transforma rapid într-un cuptor cu o temperatură ce poate depăși 60 grade Celsius.

În această situație, există un truc simplu prin care să aduci în câteva secunde temperatura din mașină la nivelul temperaturii de afară.

Metoda constă în următorii pași:

  •  deschide larg ușa din dreapta-spate a mașinii;
  • deschide ușa stânga-față (a șoferului) și mișc-o rapid deschis-închis (nu închideți efectiv ușa mașinii, ci doar plimbați-o până aproape se închide, pentru a putea manevra ușa rapid). În acest fel se va „ventila” rapid aerul cald din interiorul habitaclului către exterior. 10-15 astfel de repetări sunt suficiente pentru a aduce temperatura din interior la nivelul temperaturii din exterior.
  • un alt sfat pentru a menține bordul și scaunele din față la o temperatură decentă este să folosiți un parasolar de dimensiunea bordului, fixat în parasolarul mașinii (apărătoarea montată deasupra parbrizului). În acest fel volanul, partea care contează a bordului (unde aveți consola și celelalte butoane de control), schimbătorul de viteză și scaunele nu se vor încinge foarte mult și puteți începe să șofați fără disconfortul pricinuit de atingerea unor obiecte fierbinți.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medicul care conduce comisia de coordonare şi monitorizare a infecţiei cu coronavirus din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași atrage atenția să fim extrem de precauți în legătura cu temperatura ridicată de vară. Acesta a publicat pe Facebook un mic ghid de supraviețuire pe caniculă:

„Atenție, e alertă de caniculă. (Mic) ghid de supravieţuire pe caniculă. (!!!) Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde precum şi cei ce muncesc în soare.

Ce trebuie să (NU) faceți:

1.În spaţii inchise (acasă şi la birou):
a) evitaţi creşterea temperaturii având grijă să:
•Limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
•Acoperiţi ferestrele expuse la soare;
•Mențineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;
•Nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 grade.

Citește mai mult…

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel