Sari la conținut

Atenție cu această vitamină. Cardiolog: Duce la TROMBOZĂ

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Pentru că au un conținut ridicat de vitamina K, consumul anumitor legume pot cauza probleme mari de sănătate dacă sunt consumate în exces.

Așadar, spanacul, patrunjelul, varza de Bruxelles, broccoli, rucola și salata verde sunt legumele care pot cauza probleme de sănătate datorita conținutului lor ridicat de vitamina K. Potrivit cardiologului Maria Koroleva, dozele mari pot provoca tromboză.

Beneficiile și daunele vitaminei K

Simptome de tromboză venoasă profundă: semne de cheag de sânge care pot apărea în picioare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Asigură „lipirea” trombocitelor și formarea unui cheag de sânge, care devine o barieră fizică naturală în calea pierderii forței vitale a organismului, jucând astfel un rol cheie în coagularea sângelui. Defecțiunile acestui mecanism pot pune viața în pericol.

Datorită acestei proprietăți, oligoelementul a fost descoperit de omul de știință danez Henrik Damm. În 1923, el a observat că puii erau hrăniți cu o dietă cu conținut scăzut de colesterol. Câteva săptămâni de astfel de hrănire au dus la numeroase hemoragii în mușchii și alte țesuturi ale păsărilor, iar în timpul experimentelor s-a descoperit o substanță care afectează coagularea sângelui. Având în vedere rolul important al acestei vitamine în coagularea sângelui, este adesea prescrisă în timpul sarcinii pentru a preveni sângerările uterine, potrivit Actualno.

Cu capacitatea sa de a crește rezistența la insulină, acest nutrient ar trebui inclus în dieta persoanelor cu diabet. Datorită efectului său antiinflamator, suprimă dezvoltarea poliartritei reumatoide și îmbunătățește starea articulațiilor, deci este important pentru persoanele în vârstă. În caz de coagulare redusă a sângelui cauzată de hipovitaminoză sau deficiență de vitamina K, acest nutrient poate fi prescris sub formă de picături, tablete și injecții.

De exemplu, indicația pentru utilizarea formelor de dozare este prevenirea și tratarea sângerărilor datorate tulburărilor de coagulare, pentru inhibarea factorilor de coagulare a sângelui de etiologie diferită. Vitamina K ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge și a inimii, deoarece previne depunerea calciului în pereții vaselor și pe plăcile aterosclerotice.

Prin prevenirea mineralizării arteriale, reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și atac de cord. A doua funcție importantă a acestei vitamine: fixează calciul în oase.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel