Sari la conținut

Atenție!!! Dieta faimoasă care poate dubla riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro

Dieta faimoasă care poate dubla riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Vrei să încerci să slăbești urmând o dietă keto? Ai putea avea un risc de două ori mai mare de a suferi un atac de cord și un accident vascular cerebral, avertizează un studiu.

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia din Canada au arătat că popularul program alimentar de slăbit, care include cantități foarte mici de carbohidrați și cantități mari de grăsimi, este asociat cu niveluri mai mari de colesterol „rău” în sânge.

Dieta faimoasă care poate dubla riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

De asemenea, este asociat cu un risc de două ori mai mare de evenimente cardiovasculare, cum ar fi durerea în piept (angina pectorală), arterele blocate care necesită stenting, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, au spus ei în timp ce prezentau studiul la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie.

Studiul nostru a descoperit că consumul regulat al unei diete auto-raportate săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi a fost asociat cu niveluri crescute de colesterol LDL – sau colesterol „rău” – și un risc mai mare de boli de inimă”, a spus autorul principal Iulia Iatan, de la Spitalul St. Paul și Centrul de Inovare a Inimii Plămânului al Universității din Columbia Britanică din Vancouver, Canada.

Pentru studiu, dr. Iatan și echipa ei au analizat 305 participanți care au fost comparați cu 1.220 de indivizi care țineau o dietă standard. Ei au definit o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi ca fiind constând în nu mai mult de 25% din energia totală zilnică sau calorii din carbohidrați și mai mult de 45% din totalul caloriilor zilnice din grăsimi.

În comparație cu participanții la o dietă standard, cei care urmau o dietă asemănătoare keto au avut niveluri semnificativ mai mari atât de colesterol LDL, cât și de apolipoproteină B (apoB) – o proteină care ajută la transportul grăsimilor și colesterolului prin corpul uman.

„Studiile anterioare au arătat că apoB crescut poate fi un predictor mai bun decât colesterolul LDL crescut pentru riscul de boli cardiovasculare”, a spus Iatan.

Avertismentul specialiștilor

După aproximativ 12 ani de urmărire, echipa a descoperit că persoanele care urmau o dietă asemănătoare keto aveau un risc de peste două ori mai mare de a avea mai multe evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi:

  • blocajele arterelor care trebuiau deschise cu proceduri de stentare. atac de cord,
  • accident vascular cerebral
  • boală arterială periferică.

În total, 9,8% dintre participanții la dieta de tip keto au experimentat un nou eveniment cardiac, comparativ cu 4,3% dintre cei care au urmat o dietă standard, o dublare a riscului pentru cei care au urmat o dietă de tip keto.

Dr. Iatan a avertizat persoanele care se gândesc să urmeze o dietă LCHF.

„Înainte de a începe acest tip de dietă, ei ar trebui să consulte un furnizor de asistență medicală. În timp ce țin dietă, se recomandă să-și monitorizeze nivelul colesterolului și să încerce să abordeze alți factori de risc pentru boli de inimă sau accident vascular cerebral, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, inactivitate fizică și fumat”.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că studiul lor „poate arăta doar o asociere între dietă și un risc crescut de evenimente cardiace majore, nu o relație cauzală”, deoarece a fost un studiu observațional, dar constatările lor merită studiate în continuare.

Ce este și cum funcționează dieta keto

Dieta ketogenică (sau dieta keto) este o dietă foarte săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi, similară cu dietele Atkins și low-carb.

Dieta keto presupune reducerea drastică a aportului de carbohidrați și înlocuirea acestora cu grăsimi, inducând corpul într-o stare metabolică numită cetoză.

Când se întâmplă acest lucru, corpul devine incredibil de eficient în arderea grăsimilor și transformarea lor în energie. De asemenea, transformă grăsimea în cetone în ficat și furnizează energie pentru creier.

Dietele ketogenice pot determina scăderi semnificative ale nivelurilor de zahăr și insulină, lucru ce, împreună cu creșterea cetonelor, are unele beneficii pentru sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel