Sari la conținut

Atenție! Două medicamente esențiale au dispărut din farmacii în plin val de viroze respiratorii

Bebelus internat
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Crestere a numarului de cazuri de meningita in randul copiilor

Atenție! Două medicamente esențiale pentru copii au dispărut din farmacii în plin val de viroze respiratorii. Anunțul a fost făcut de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Este vorba despre Panadol Baby 24mg/m şi Nurofen sirop. Aceste medicamente esențiale lipsesc din farmacii în plin val de viroze respiratorii. În acest context, medicii au anunșat că va exista această problemă cu distribuţia de medicamente.

Motivele pentru care aceste medicamente dispar

Din cauza creșterii bruște a virozelor, stocurile de medicamente (cu precădere formele pediatrice) care conțin paracetamol și ibuprofen sunt reduse în toata Europa.

Stocul nu a fost pregătit

Deținătorul autorizației de punere pe piață (DAPP) a anunțat discontinuitate temporară din cauză că stocul nu a fost pregătit pentru atâtea cereri.

Criză de medicamente în farmacii

„Reluarea comercializării se estimează că va fi pe 18.12.2022”, se arată în informarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

În schimb, părinţii mai au câteva alternative de produse cu aceeaşi substanță activă:

  • Efferalgan pentru copii 30 mg/ml;
  • Paracetamol TIS 120 mg/5ml:
  • Bioflu Baby 120 mg/5 ml:
  • Prosinus 150 mg/5 ml.

Este disponibilă și o altă formă farmaceutică

O altă formă farmaceutică cu utilizare pediatrică

Este de asemenea disponibilă și o altă formă farmaceutică cu utilizare pediatrică, respectiv Paracetamol supozitoare, în concentrație de 125 mg sau 250 mg, iar pentru formele de Nurofen sirop (Nurofen pentru copii cu aromă de portocale susp.orală flx 100 ml, Nurofen Junior cu aromă de portocale 40mg/ml suspensie orală flx 100 ml), potrivit Antena3 CNN.

Stocurile urmează să fie acoperite în perioada următoare

De asemenea, stocurile de nurofen sirop (Nurofen pentru copii cu aromă de portocale suspensie orală flx 100 ml, Nurofen Junior cu aromă de portocale 40mg/ml suspensie orală flx 100 ml sunt limitate, urmând însă să fie acoperite în perioada următoare.

La fel ca pentru Panadol şi pentru acesta există înlocuitori:

  •  Larofen pentru copii 100 mg/5 ml
  • Algin Baby 100 mg/5 ml
  • Brufen 20 mg/ml
  • Mig Pediatric 20 mg/ml
  • Pauden cu Aromă de Caise 20 mg/ml

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: