Categories: Expertul zilei

Atenție! Excesul de kilograme taie gustul la mâncare. Nutriționist: Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult

Atenție! Excesul de kilograme taie gustul la mâncare. Nutriționist: Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult.

Potrivit unui studiu, 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor, astfel obezitatea a devenit o amenințare la nivel mondial. Potrivit statisticilor, în curând mai mult de jumătate din populația occidentală va avea un surplus de kilograme.

Excesul de kilograme taie gustul la mâncare. Nutriționist: Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cercul vicios dintre pierderea gustului și acumularea de kilograme în plus.

„Excesul ponderal nu este doar o problemă de imagine, ci o boală cronică care strică grav sănătatea. Obezitatea vine la pachet cu hipertensiune și boli cardiovasculare, diabet, risc de cancer, dureri articulare, colesterol crescut, fertilitate redusă, calculi biliari, reflux esofagian. Și lucrurile nu se opresc aici.

Un studiu recent arată că 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. Excesul de grăsime reduce considerabil numărul de papile gustative prezente pe limbă și duce la scăderea capacității gustative. Efectul? Cu cat simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult. Și ne îngrășăm mai tare!

  • Autorii studiului au comparat 2 grupuri de șoricei: unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul hrănit cu produse ultra procesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi. După 8 săptămâni de tratament, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene. Concomitent s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă.
  • Această scădere nu a fost cauzată de tipul de alimente consumat, ci este un efect secundar al prezenței de grăsime corporală în exces. Mecanismul care stă la baza acestui fenomen este inflamația provocată de celulele adipoase. Țesutul gras produce citokine pro inflamatorii care determină un dezechilibru în funcționarea și înnoirea papilelor gustative. Vestea bună? Efectul dispare prin slăbit! Mâncarea va fi mai gustoasă și ne săturăm cu o cantitate mai mică dacă scăpăm de excesul de grăsime din organism.

Vom căuta inconștient alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare.

Scăderea capacității gustative are consecințe mai complexe decât credem. Dacă mâncarea nu ne produce satisfacție vom căuta inconștient alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare.

Riscăm să devenim dependenți de produse ambalate și ultra procesate, bogate în potențiatori de gust și concentrate în calorii. Luați în serios kilogramele în plus și scăpați de ele cat mai rapid, odată ce s-au instalat e mai greu de slăbit. Obezitatea ne afectează grav sănătatea și, din cauza ei, riscăm să pierdem gustul vieții!”, a scris Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

Recent Posts

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

22 de minute ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

53 de minute ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

o oră ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

13 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

13 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

14 ore ago

Citeste si: