Sari la conținut

Obezitatea provoacă tot mai multe decese. Iată cum poți afla dacă te expui riscului. Factorii care declanșează obezitatea

Obezitatea la barbati
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Legătura șocantă dintre obezitate și cancer la bărbați

Obezitatea este un factor de risc pentru foarte multe boli grave. Greutatea excesivă afectează sistemul circulator și organele interne, fiind capabilă să cauzeze decesul.

În Europa, situația este foarte gravă. În ultimii ani, rata de mortalitate din cauza obezității a crescut în mod substanțial și, anual, sute de mii de persoane își pierd viața din cauza obezității.

Pentru a afla dacă ne expunem riscului este necesar să calculăm indicele de masă corporală.

Obezitatea, o problemă gravă în Europa

Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra amplificării exceselor ponderale și a obezității în Europa care duc la peste 1,2 milioane de decese anual pe continent. În primul studiu asupra acestor boli din ultimii 15 ani se arată că ratele de supraponderalitate și obezitate au atins în Europa niveluri mortale și continuă să crească, comunică RRA.

Cum calculăm dacă ne expunem riscului?

OMS definește obezitatea drept o acumulare normală sau în exces a grăsimii în organism cu efecte asupra stării de sănătate. Putem ști dacă ne aflăm în această situație, calculându-ne indicele de masă corporală: greutatea împărțit la înălțimea la pătrat. Dacă atingem 25 suntem supraponderali, iar după 30 suntem obezi.

Factorii care declanșează obezitatea

Între factorii de risc pentru apariția acestora sunt: inactivitatea fizică, dieta nesănătoasă, stilul de viață în familie, materialul genetic, vârsta sau tulburările de somn.

Într-un raport publicat astăzi de OMS Europa se arată că pandemia s-a aflat la originea unor schimbări nefaste în obiceiurile alimentare și sportive, fiind astfel unul din factorii care au determinat creșterea ratelor de exces ponderal pe bătrânul continent.

Oficialii OMS spun că în Europa aproape un sfert dintre adulți sunt în prezent obezi şi atrag atenția că o creștere a indicelui de masă corporală este un factor de risc major în cazul maladiilor non transmisibile, în special cancere și afecțiuni cardiovasculare. În Europa sunt mai multe femei obeze decât bărbați, deși aceștia sunt mai predispuși la îngrășare.

Hans Kluge, directorul regional al OMS, spune că nu este încă târziu pentru remedierea situației, de aceea ar fi de dorit să se ia unele măsuri, între care taxarea băuturilor îndulcite, limitarea comercializării alimentelor nesănătoase în rândul copiilor și subvenționarea alimentelor benefice pentru sănătate.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel