Sari la conținut

Atenție! Excesul de kilograme taie gustul la mâncare. Nutriționist: Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult

Fast-food
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
Alimente periculoase pentru sanatate

Atenție! Excesul de kilograme taie gustul la mâncare. Nutriționist: Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult.

Potrivit unui studiu, 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor, astfel obezitatea a devenit o amenințare la nivel mondial. Potrivit statisticilor, în curând mai mult de jumătate din populația occidentală va avea un surplus de kilograme.

Excesul de kilograme taie gustul la mâncare. Nutriționist: Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cercul vicios dintre pierderea gustului și acumularea de kilograme în plus.

„Excesul ponderal nu este doar o problemă de imagine, ci o boală cronică care strică grav sănătatea. Obezitatea vine la pachet cu hipertensiune și boli cardiovasculare, diabet, risc de cancer, dureri articulare, colesterol crescut, fertilitate redusă, calculi biliari, reflux esofagian. Și lucrurile nu se opresc aici.

Un studiu recent arată că 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. Excesul de grăsime reduce considerabil numărul de papile gustative prezente pe limbă și duce la scăderea capacității gustative. Efectul? Cu cat simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult. Și ne îngrășăm mai tare!

  • Autorii studiului au comparat 2 grupuri de șoricei: unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul hrănit cu produse ultra procesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi. După 8 săptămâni de tratament, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene. Concomitent s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă.
  • Această scădere nu a fost cauzată de tipul de alimente consumat, ci este un efect secundar al prezenței de grăsime corporală în exces. Mecanismul care stă la baza acestui fenomen este inflamația provocată de celulele adipoase. Țesutul gras produce citokine pro inflamatorii care determină un dezechilibru în funcționarea și înnoirea papilelor gustative. Vestea bună? Efectul dispare prin slăbit! Mâncarea va fi mai gustoasă și ne săturăm cu o cantitate mai mică dacă scăpăm de excesul de grăsime din organism.

Vom căuta inconștient alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare.

Scăderea capacității gustative are consecințe mai complexe decât credem. Dacă mâncarea nu ne produce satisfacție vom căuta inconștient alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare.

Riscăm să devenim dependenți de produse ambalate și ultra procesate, bogate în potențiatori de gust și concentrate în calorii. Luați în serios kilogramele în plus și scăpați de ele cat mai rapid, odată ce s-au instalat e mai greu de slăbit. Obezitatea ne afectează grav sănătatea și, din cauza ei, riscăm să pierdem gustul vieții!”, a scris Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel