Sari la conținut

Atenție! Iată ce ți se poate întâmpla dacă bei apă din sticle de plastic

apa
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Consumul de apă te ajută să slăbești

Bei din sticle de plasti? Un studiu recent publicat în revista Microplastics a constatat că băutul din sticle de plastic poate crește tensiunea arterială ca urmare a pătrunderii microplasticelor în sânge.

După cum sugerează și numele, microplasticele sunt mici particule de plastic care se găsesc în marea majoritate a alimentelor și a apei. Ingerate fără să vrei, aceste particule pot pătrunde în barierele celulare din intestine și plămâni și se pot muta în fluxul sanguin și în alte țesuturi din organism.

Numai în 2018, expunerea la microplastice, pe care Clinica Mayo le-a legat de sănătatea inimii, dezechilibre hormonale și chiar cancer, a costat sistemul de sănătate până la 289 de miliarde de dolari.

Bei din sticle de plastic? Riști probleme grave de sănătate

Noul studiu realizat de o echipă de cercetători de la Departamentul de Medicină de la Universitatea Privată Danube din Austria a constatat că tensiunea arterială a scăzut semnificativ atunci când participanții au încetat să mai consume lichide din sticle de plastic și de sticlă și au băut doar apă de la robinet pentru o perioadă de două săptămâni.

Rezultatele studiului sugerează, pentru prima dată, că o reducere a utilizării plasticului ar putea scădea tensiunea arterială, probabil din cauza volumului redus de particule de plastic în fluxul sanguin.

Oamenii de știință au descoperit anterior că oamenii consumă 5 grame de microplastice în fiecare săptămână, sau aproximativ greutatea unui card de credit. Microplasticele au fost găsite și în fluide ambalate în sticle de sticlă.

Potrivit studiului, tensiunea arterială a participanților a fost măsurată la începutul și pe tot parcursul studiului. Rezultatele au arătat o „scădere semnificativă” a tensiunii arteriale diastolice după două săptămâni.

Cercetătorii presupun pe baza rezultatelor, care indică o scădere a tensiunii arteriale cu scăderea consumului de plastic, că particulele de plastic prezente în fluxul sanguin ar putea contribui la creșterea tensiunii arteriale.

Concluzia cercetărilor este că băuturile ambalate în sticle de plastic ar trebui evitate. În ceea ce privește protejarea surselor de apă, cercetări separate au descoperit că fierberea și filtrarea apei de la robinet pot reduce prezența microplasticelor (și a nanoplasticelor) cu aproape 90%.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel