Sari la conținut

Atenție, insomnia ascunde boli grave! 10 reguli de aur pentru un somn sănătos. „Patul e doar pentru somn și sex, nu e birou sau loc de masă”

somn
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Anumite exerciții simple făcute înainte de culcare te pot ajuta să dormi cu aproximativ o jumătate de oră mai mult.

Atenție, insomnia ascunde boli grave! 10 reguli de aur pentru un somn sănătos. Insomnia, numită și „ucigașul din umbră”, a crescut alarmant șansele de a dezvolta boli grave, precum diabetul sau bolile cardiace ori pulmonare.

Insomnia este deja o problemă de sănătate care afectează mare parte a populație, fie că vorbim de copii, adulți sau vârstnici. Astfel, lipsa somnului afectează între 30-45% din populația adultă. Insomnia primară (insomnia fără afecțiuni suadiacente) afectează 1-10% din populația generală, crescând până la 25% la vârstnici.

Atenție, insomnia ascunde boli grave!

Lipsa de somn sau somnul de proastă calitate ne lasă, de asemenea, mai vulnerabili la accidente. Șansele ca persoanele care suferă de insomnie sunt de șapte ori mai mari să fie implicate într-un accident care provoacă moarte sau răni grave.

Cei mai mulți oameni nu dorm bine noaptea fie din cauza stresului, fie din cauza oboselii. Însă insomnia apare și din cauza unor boli grave, atrag atenția medicii. Aceștia spun că, de multe ori, descoperă boli de respirație, afecțiuni cardiace sau alte boli cronice în rândul pacienților care au insomnii.

Studiile au arătat că persoanele cu insomnie suferă de mai multe simptome de anxietate și depresie decât persoanele fără insomnie. Insomnia poate afecta performanța muncii, cu o schimbare a caracterului și o scădere a calității muncii.

Dacă tulburarea rămâne netratată, acest lucru poate duce chiar la perspective precum reducerea locurilor de muncă și pierderea locului de muncă.

10 reguli de aur pentru un somn sănătos. „Patul e doar pentru somn și sex”

Cele 10 regulipentru un somn sănătos la adult

  1. Fixează ora de culcare și ora de trezire.
  2. Dacă aveți obiceiul de a face sieste, nu depășiți 45 de minute de somn în timpul zilei.
  3. Evitați ingestia excesivă de alcool cu 4 ore înainte de culcare și nu fumați.
  4. Evitați cofeina cu 6 ore înainte de culcare. Aceasta include cafeaua, ceaiul și băuturi acidulate, precum și ciocolata.
  5. Evitați alimentele grele, condimentate sau cu zahăr, cu 4 ore înainte de culcare. O gustare ușoară înainte de culcare este acceptabilă.
  6. Faceți exerciții în mod regulat, dar nu chiar înainte de culcare.
  7. Folosiți lenjerie de pat confortabilă.
  8. Găsiți o setare confortabilă a temperaturii (21 grade C) pentru somn și mențineți camera bine ventilată.
  9. Blocați toate zgomotele care distrag atenția și eliminați cât mai multă lumină posibilă.
  10. Rezervați patul pentru somn și sex. Nu folosiți patul ca birou, sală de muncă sau cameră de recreere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel