joi, decembrie 1, 2022

Tromboza venoasă profundă apare atunci când se formează un cheag de sânge (tromb) într-una sau mai multe vene profunde ale corpului, de obicei la nivelul picioarelor. Tromboza venoasă profundă poate provoca durere sau umflare la nivelul picioarelor. Uneori nu există simptome vizibile.

Dr. Florin Bloj a vorbit la Antena 3 despre tromboza venoasă profundă și a explicat cum putem preveni această boală gravă care poate duce la deces.

Te-ar mai interesa: Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii a...

„Tromboza venoasă profundă este formarea unui cheag de sânge la nivelul venelor profunde. Aceste vene profunde apar de cele mai multe ori la nivelul membrelor inferioare şi foarte rar la nivelul membrelor superioare.Este o afecțiune severă care ar trebui să ne îngrijoreze. Nu atât prin anvergura ei, cât prin complicaţiile pe care le poate avea.

Când vorbim de complicaţii, vorbim despre faza acută în care un fragment de cheag se poate desprinde şi migra la nivelul plămânilor. Aşa apare embolia pulmonară, care poate fi fatală.”, a spus Florin Bloj, medic radiolog intervenționist, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Te-ar mai interesa: Studiu. Interacțiunea cu câinii crește activitatea...

Tromboza venoasă profundă este foarte gălăgioasă şi ea evoluează foarte rapid. Deci, în primele 7 zile, 20% din cheag se transformă fibros, iar în următoarele 7 zile, jumătate din cheag se transformă în colagen. Asta înseamnă că noi trebuie să ne grăbim să ajungem la medic, pentru a ne da un tratament. Altfel trombul devine cronic. Aşa ajungem la faza de tromboză venoasă cronică sau sindrom posttrombotic, cu toate complicaţiile.

Te-ar mai interesa: Ce boli se pot moșteni de la părinți. Atenție la a...

Este dăunătoare orice călătorie care ne imobilizează. Mai mult de două ore în aceeaşi poziţie poate fi un factor de risc. De aceea, este important ca dacă acea călătorie durează mai mult de 3 sau 4 ore să fim foarte bine hidrataţi.

Să purtăm ciorapi compresivi, cel puţin până la nivelul genunchiului, iar la o oră, o oră şi jumătate să ne ridicăm şi să ne plimbăm. Să facem 5 minute de mişcare.

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

Tromboza poate apărea şi la 15 ani şi la 20, deci nu este o afecţiune care vizează doar un grup de vârstă. Poate avea diverse cauze. Totodată, trebuie să reţinem că imobilitarea nu este singurul factor care duce la tromboză.

Orice afecţiune sau orice cauză care influenţează viteza de circulaţie a sângelui sau vâscozitatea acestuia poate duce la tromboză. Aici vorbim şi despre imobilizarea după traumatisme, fracturi, operaţii chirurgicale sau ortopedice, tratamente medicamentoase, chimioterapie sau radioterapie.

Te-ar mai interesa: Bancnota piramidă și alte ritualuri magice care te...

Cauze tromboză venoasă profundă

 • obezitate
 • sedentarism
 • traumatisme
 • stat multe ore în picioare
 • fumat
 • sarcină
 • diverse tratamente medicamentoase îndelungate

Varicele pot exista şi fără tromboză venoasă profundă. Atunci când avem o tromboză venoasă profundă, adică un sindrom posttrombotic care durează de ani, sângele trebuie să se întoarcă pe undeva şi atunci deschide nişte colaterale şi atunci automat apare vasele varicoase, pentru că ele nu sunt făcute pentru a drena toată cantitatea de sânge.

Din punct de vedere estetic, aceste vene sunt deranjante pentru majoritatea pacienţilor.

Există şi o băutură pe care dacă o consumăm, creşte riscul de tromboză venoasă profundă. Este vorba despre alcool, de aceea trebuie să fim foarte bine hidrataţi. La fel se întâmplă şi în cazul consumului de cafea.

Atât timp cât sunteţi activi şi bine hidrataţi, alimentele nu ar trebuie să ne afecteze foarte mult coagularea sângelui. Prin urmare, ar trebui să ne hidratăm foarte bine, să facem mişcare şi să nu consumăm alcool.

Există un ABC pe care noi, ca medici, îl recomandăm post-procedural, adică în cazul pacienţilor care au suferit o intervenţie prin radiologie intervenţională. Acest ABC se referă la activitate, anti-coagulant şi c de la compresie.

Atunci când simptomele sunt alarmante, ar trebui să ne prezentăm la medic. Membrul îşi măreşte brusc diametru, devine cald şi dureros, atunci trebuie să mergem de urgenţă la medic. Tratamentele moderne, prin radiologie intervențională, sunt minim invazive şi foarte eficiente. Plecăm acasă a doua zi după procedură.


Semnalele care trebuie să ne trimită URGENT la medic

 • edemele nivelul membrului inferior
 • durerea care începe la nivelul gambei
 • tegumente calde, înroșite
 • tegumente colorate roșu/albăstrui

Cu ajutorul unor dispozitive speciale traversăm cheagul de sânge şi îl dizolvăm injectând sub presiune un agent trombolitic, apoi aspirăm restul de cheag de sânge. Lumele vascular devine curat, iar membrul inferior îşi reduce diametrul.

Recomandarea este de minim 5000 de pași pe zi. Acum nu trebuie să facem toţi cei 5.000 de paşi pe zi, ci putem să-i fragmentăm. E important să facem mişcare. Să mergem pe jos, să mergem cu bicicleta sau pe bandă. Adică orice duce la contracţia muşchilor gambei.”, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private