Sari la conținut

Atenție la acest tip de AVC. Cardiolog: Cheagul de sânge e aruncat în creier

accident vascular cerebral
Sursa foto: arhiva Doctorul Zileui
Semne periculoase AVC

Claudiu Stoicescu, medic cardiolog, a vorbit în cadrul unui interviu despre AVC-ul cardioembolic, care poate apărea dintr-o mulțime de afecțiuni cardiace specifice. Există două vârste de graniță la care poate apărea.

„În fibrilația atrială, cea mai mare teamă pe care o ai este să îți genereze o inimă o formă de cheag de sânge și acest cheag să se mobilizeze să plece în circulație.

E un paradox, inima nu se mai mișcă. Dacă ne uităm la atrii, în fibrilația atrială, activitatea electrică este atât de intensă, peste 400 de cicluri pe minut, încât nu mai ai o contracție eficientă. Și pentru că nu se mai contractă aceste atrii, în interior se formează cheaguri de sânge. Și ne e teamă în zona din stânga, dacă s-a format un cheag de sânge, pentru că un cheg mobilizat în ventricul este aruncat în aortă și în aortă este distribuit oriunde în corp.

Și dacă acel cheag s-a dus în creier, vorbim de accident vascular cerebral cardioembolic. Adică accidentul vascular este dat de o patologie cardiovasculară.

Atunci, când tu ai identificat un pacient cu fibrilație, caracterizezi riscul de embolie și există niște scoruri de valoare, scoruri pe care le facem noi”, a declarat medicul Claudiu Stoicescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cele 2 vârste importante. „Există două granițe. Dacă ai trecut de ele, riscul crește exponențial”

„Un pacient care asociază diverse patologii are un risc mai mare să facă accident vascular cerebral decât un indivit care are aceeași fibrilație și nu asociază patologii.

Și vă dau exemple:

– pacientul cu hipertensiune arterială, corectată sau nu. Adică dacă ești pe medicație cu tensiuni normale, faptul că ai medicație și ai tensiune normală ai risc de AVC dacă faci fibrilație. Riscul e mai mare decât pacientul care nu are tensiune.

– pacientul cu diabet zaharat are un risc mai mare să facă AVC în fibrilație

– pacientul cu insuficiență cardiacă, cu funcție de pompă redusă are iar, un risc mare să facă AVC.

– pacienții care au vârsta înaintată și aici există două granițe:

1. 65 de ani

2. 75 de ani.

Odată ce ai trecut de granița de 65 de ani, riscul crește exponențial, iar la 75 de ani este și mai mare”, a completat medicul cardiolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel