Sari la conținut

Atenție la pastele de dinți! Unele conțin compuși toxici

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Atenție la pastele de dinți! Unele conțin compuși toxici, de evitat. Iată ce semnale de alarmă trage un medic cu peste 30 de ani de experiență.

Spălatul pe dinți este un ritual zilnic, așa cum facem cu întregul corp. Dar știați că anumite ingrediente din pasta de dinți sunt extrem de toxice și, deci, nocive pentru sănătate?

În vreme ce ne ajută în lupta cu bacteriile și reduc placa, anumiți compuși din pastele de dinți mai și dăunează grav sănătății.

Aceste substanțe chimice au fost asociate cu posibile tipuri de cancer oral sau de sân, afecțiuni neuronale și cardiace, precum și iritații ale gurii, leziuni ale gingiilor și poluarea mediului.

De pildă, dr. Toby Talbot este specialist în stomatologie restaurativa și membru al Royal College of Surgeons.

Produse bazate pe chimie industrială

După mai bine de 35 de ani de activitate, medicul consideră ca produsele pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor sunt adesea bazate pe chimie industrială și nu pe medicină.

„Publicul este inteligent, dar trebuie să fie bine informat despre ceea ce cumpără” spune doctorul, citat de naturavindecatoare.ro.

„Unele produse folosesc un slogan care indică faptul că acestea sunt produsele principale folosite de dentiști, dar acest lucru se datorează faptului că aceste companii trimit produse gratuite oricărui dentist.”

Lauril sulfat de sodiu, este o substanță îngrijorătoare. „Este în 85% din pastele de dinți și este folosită ca agent de umectare (ceva care permite ingredientelor să se amestece) ajutând substanțele de aromatizare să se amestece cu apa conținută în produs.

Fără acest sulfat, aceste elemente s-ar separa în tub.

Problema cu acest sulfat de sodiu este că deschide decalajele dintre celulele mucoaselor din gură, care permit intrarea toxinelor sau a agenților cancerigeni, acestea provenind din toate sursele, inclusiv fumul de tutun.

Mucoasa orală este unul dintre cele mai delicate țesuturi din corpul nostru, iar sulfatul de sodiu este un detergent eficient. Acest detergent dur poate provoca iritații și abraziuni sau perturbări ale pielii în interiorul gurii, care provoacă ulcere cronice bucale.

„Dacă văd un pacient ce suferă de ulcere recurente la nivelul gurii, una dintre primele lucruri pe care le fac este să prescriu utilizarea unei paste de dinți fără sulfat de sodiu”, spune dr. Talbot.

Compuși folosiți pentru fabricarea otrăvii de șobolani

O altă substanță foarte periculoasă este fluorul, substanța folosită la fabricarea otrăvii pentru șobolani! Naziștii au adăugat în hrana deținuților mici cantități de fluor pentru a-i liniști și a-i menține într-o stare de letargie mentală care ii împiedica să se revolte.

Începând din anii 1940 în SUA și Canada, apa potabilă a fost, în mare parte, fluorizata prin adăugarea de fluorură de sodiu. Fluorul a devenit deodată elementul-minune care ne putea scăpa de carii.

Inclus în pastele de dinți, în apele de gură și, în cele din urmă, în apa pe care o bea toată lumea, de la bebeluși până la vârstnici, fluorul ar fi urmat să îmbunătățească sănătatea dentară a tuturor acestor norocoși beneficiari.

Ulterior, au început să circule și informații privind potențialul carcinogenic al fluorului, iar mai multe studii ar fi demonstrat că există o legătură între fluor și fracturi: ingestia fluorului în cantități mari fragilizeaza oasele, mărind riscul de fracturare a acestora.

Ca și cum nu era de ajuns, se vehiculează, mai nou, informații asupra unor posibile efecte ale fluorului asupra creierului și, implicit, a comportamentului uman.

Un reputat jurnalist spaniol, David Heylen Campos, a sugerat intr-o carte a sa faptul că fluorul ar fi folosit pentru a tine sub control populația, împiedicând-o să devină prea violentă.

Până în anii ’90 nici un studiu sau cercetare nu s-a efectuat pentru a determina impactul fluorului asupra glandei Pineale – o glandă de dimensiuni mici localizată între cele două emisfere ale creierului, responsabilă cu producerea hormonului „melatonina”.

Acesta este un hormon care ajută la reglarea proceselor pubertății și contribuie la protejarea organismului împotriva degenerării celulare cauzată de radicalii liberi.

Experimentele pe animale arată că fluorul se acumulează la nivelul creierului și că expunerea la el alterează comportamentul mental intr-o manieră identică unui agent neurotoxic.

Fluorura de Sodiu este o substanță extrem de toxică – doar 200 mg de fluor este suficient pentru a ucide un copil și doar 3-5 grame ( o linguriță ) este destul pentru a ucide un adult.

Bicarbonat și ulei de cocos, amestecul fără efecte adverse

Atât copii (prin înghițirea tabletelor sau gelurilor cu fluor) cât și adulți (accidente implicând echipamente și filtre ale dispozitivelor de dializă) au murit din cauza expunerii excesive.

Așadar aveți grijă ce produse de igienă dentară folosiți și încercați să cumpărați cele pe bază de plante naturale, sau citiți cu atenție ingredientele folosite.

Un exemplu de pastă de dinți pe care o putem face cu toții acasă este pe bază de bicarbonat de sodiu și sare. Se pun părți egale de bicarbonat, sare și ulei de cocos.

Se adaugă câteva picături de ulei esențial (ce place fiecăruia) – mentă, scorțișoară, portocale etc. și se folosește în locul pastei de dinți din comerț.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: