Sari la conținut

Atenţie la pericolele ascunse în guma de mestecat! Alternative naturale pentru o respirație proaspătă

În general, guma de mestecat nu conține substanțe dăunătoare, însă masticația în sine poate să aibă efecte negative. Medicii atrag atenţia că, în ciuda gustului plăcut, guma de mestecat nu este deloc o alegere sănătoasă.

Guma de mestecat este un adevărat inamic al sănătății, fiind un produs care conține cantități însemnate de zahăr, dar și îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul, sorbitolul sau xilitolul, care pot provoca probleme digestive grave, precum diareea și balonarea, la persoanele sensibile.

Pe de altă parte, multe tipuri de gume de mestecat conțin cantități semnificative de zahăr adăugat. În ciuda ideii că guma de mestecat ar fi benefică pentru dantură, consumul regulat al acelor gume care conțin zahăr, va contribui la creșterea riscului de carii. Zahărul este un factor principal în dezvoltarea plăcii bacteriene, care atacă smalțul dentar.

Citeste si:

De asemenea, mestecarea de gumă poate duce la înghițirea excesivă de aer, provocând balonare și disconfort abdominal. Înghițirea în mod repetat a salivei, produse în timpul mestecării de gumă, poate stimula secreția excesivă de acid gastric și agravează simptomele persoanelor cu reflux gastroesofagian sau alte afecțiuni digestive.

Mai mult, consumul de gumă de mestecat favorizează apariția cariilor, din cauza cantităților semnificative de zahăr, fiind un factor principal în dezvoltarea plăcii bacteriene, care atacă smalțul dentar.

Cu toate acestea, există numeroase alternative care au efecte benefice asupra organismului.

Alternative cu efecte benefice asupra sănătății

Ghimbirul cristalizat este o alternativă excelentă pentru guma de mestecat, deoarece oferă o senzație revigorantă, având, de asemenea, și proprietăți antiinflamatorii și digestive.

Pătrunjelul este cunoscut pentru aroma pe care o oferă preparatelor culinare, însă puțini oameni știu că poate fi folosit cu succes și pentru neutralizarea mirosului din gură. Câteva frunze de pătrunjel mestecate vor fi suficiente pentru o respirație proaspătă.

Menta este, de asemenea, o variantă sănătoasă pentru o senzație de prospețime și o respirație plăcută.

Lemnul dulce are un gust special și poate face minuni cu respirația urât mirositoare. Totodată, poate ajuta la tratarea unor afecțiuni ale stomacului, cum ar fi refluxul gastroesofagian și ulcerul peptic, notează Universitatea din Maryland Medical Center.

Merele, morcovii sau țelina pot înlocui guma de mestecat, dar și gustările mai puțin sănătoase, fiind crocante și extrem de bogate în nutrienți și fibre, potrivit adevarul.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.