Sari la conținut

Atenţie maximă dacă îţi plac aceste roșii! Pot reprezenta un pericol major pentru sănătate

rosii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prea multe roșii ar putea fi problematice pentru boala cronică de rinichi

Roșiile sunt extrem de sănătoase, însă există anumite situaţii în care consumul unui anumit soi trebuie redus sau chiar eliminat complet, atrage atenţia profesorul universitar dr.Vasile Stoleru.

Roșiile, care sunt dulci și suculente, au o relație strânsă cu sănătatea inimii. În plus, roșiile protejează corpul împotriva razelor solare și sunt recomandate pentru prevenirea cancerului. Toate tipurile de roșii au o cantitate mare de vitamina C și ajută la eliminarea radicalilor liberi. Aceste leguminoase au, de asemenea, un rol în menținerea nivelului de zahăr din sânge în organism, contribuind prin aportul de crom.

Atenție la roșiile țuguiate! Unele persoane nu ar trebui să le consume

Specialiștii spun că că acestea constituie un pericol uriaș pentru sănătatea celor care le consumă. De ce să ne speriem? Oamenii de știință spun că acestea au această formă din cauze unor hormoni chimici de sinteză utilizați la cultivarea lor. Cine le consumă în cantitate mare se poate trezi nu doar cu iritații ale stomacului, ci și ale esofagului, potrivit rețeteșivedete.ro.

Roșiile pot face pietre la rinichi

„În cantităţi foarte mari pot provoca iritaţii ale esofagului, prin ingerare, poate şi probleme la stomac, dar în acelaşi timp, foarte multe dintre ele sunt responsabile şi pentru boli de natură neurodegenerativă, mai ales cele care conţin, în special, metale grele”, a declarat profesorul universitar doctor Vasile Stoleru, rector USV Iaşi. Există și persoane care au alergie la roșii, o afecțiune destul de rară, dar care duce la probleme mari.

De asemenea, nu se recomandă să consume tomate persoanele care sunt alergice la polenul de iarbă. Întrucât au în compoziție acid oxalic, o substanță care formează săruri de calciu, nu sunt indicate persoanelor persoanelor care au probleme cu rinichii, pentru că pot face pietre. Trebuie evitate și în cazul bolilor gastroduodenale.

Medicul Mihaela Bilic spune că roșiile ar trebui consumate sub o anumită formă pentru a fi mai valoroase pentru organism și sănătatea noastră.

”Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!

Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de minerale (potasiu, magneziu) și fibre nu suferă nicio modificare.

Roșiile sunt mai valoroase gătite, decât crude
În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.

Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.

 

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel