Sari la conținut

Atenție! Noua formă de boală respiratorie cronică, dificil de diagnosticat

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei
gripa

O boală care este răspândită și în România! Chiar dacă vremea de afară este încă caldă, acest sezon aduce cu el o nouă formă de boală respiratorie cronică, care poate cauza probleme reale. Medicii spun că este greu de diagnosticat.

Răceala prelungită, noua formă de boală respiratorie cronică

boala cronica
Sursa foto: doctorulzilei.ro

În ultimii ani, ne-am confruntat cu o nouă infecție cu coronavirus în care cel puțin 10% dintre persoanele infectate prezintă încă simptome la patru săptămâni după ce s-au îmbolnăvit, situație pe care epidemiologii au numit-o „coronavirus pe termen lung” sau „coronavirus pe termen lung”.

De fapt, au fost studiate peste 200 de simptome, cele mai frecvente fiind oboseala, dificultăți de respirație și tulburări cognitive, cum ar fi problemele de memorie și „ceața creierului”.

Boala poate fi debilitantă, forțând mulți oameni să își reducă programul de lucru sau să nu mai poată munci deloc.

Coronavirusul nu poate fi singura cauză a simptomelor

Dar noi cercetări sugerează că coronavirusul nu poate fi singura cauză a simptomelor pe termen lung.

Ce spun oamenii de știință

  1. Studiul arată că toate simptomele luate în considerare au fost mai frecvente la persoanele cu COVID anterioară decât la persoanele fără infecții, indiferent dacă au raportat sau nu COVID de lungă durată.
  2. Dar această constatare nu a fost unică pentru COVID. Aproape toate simptomele analizate au fost, de asemenea, mai frecvente la persoanele cu infecții respiratorii non-COVID decât la cele fără infecții.

”Este important de menționat că nu avem dovezi că simptomele răcelii lungi au aceeași severitate sau durată ca și cele ale COVID lung.

De fapt, am observat unele diferențe importante în ceea ce privește simptomele raportate în cele două grupuri, cei care se recuperează după COVID fiind mai predispuși la amețeli sau stări de amețeală și probleme cu gustul și mirosul.

Aceste constatări pun în lumină nu numai impactul COVID de lungă durată asupra vieții oamenilor, ci și asupra altor infecții respiratorii.

Pandemia de sindrom respirator acut sever

Lipsa de conștientizare sau chiar lipsa unui termen comun, cum ar fi răceală lungă sau gripă lungă, împiedică atât raportarea, cât și diagnosticarea acestor afecțiuni. Iar persoanele care raportează răceala prelungită pot avea totuși dificultăți în a obține un diagnostic, din cauza gamei largi de simptome și a lipsei de teste de diagnosticare”, a afirmat Giulia Vivaldi, de la Queen Mary University of London, notează Science Alert.

Potrivit lui Vivaldi, studiile efectuate pe supraviețuitorii a două epidemii anterioare de coronavirus – pandemia de sindrom respirator acut sever (Sars) și epidemia de sindrom respirator din Orientul Mijlociu (Mers) – au constatat efecte pe termen lung asupra funcției pulmonare, a calității vieții și a sănătății mintale.

Mai mult decât atât, unele persoane spitalizate cu gripă A au avut probleme respiratorii și psihologice la cel puțin doi ani după ce au fost externate din spital.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel